Habitatge, mobilitat i sorolls, protagonistes de les queixes al Síndic durant el 2018

El Síndic de Greuges de Sant Cugat, Ramon Palacio, ha presentat la memòria de les seves actuacions durant el 2018 en un ple municipal extraordinari: 113 assessoraments i 178 queixes

El Síndic de Greuges de Sant Cugat, Ramon Palacio, ha realitzat un total de 291 actuacions al llarg de l'any 2018, i així ho ha presentat en ple municipal extraordinari al consistori. Cal destacar que aquesta xifra representa un important augment d'actuacions respecte al 2017: un 68,2% més, que es divideixen en 113 assessoraments i fins a 178 queixes. "Aquestes xifres estan per sobre de les mitjanes de queixes que hi ha arreu de Catalunya", ha explicat Palacio al ple municipal.

Les queixes

D'entre les queixes rebudes pel Síndic de Greuges, Ramon Palacio, ha explicat que "les principals queixes tenen a veure amb habitatge, mobilitat i sorolls". De totes maneres, també ha assenyalat que "Sant Cugat està en millor situació que altres municipis", tot i que ha destacat que "les persones amb cronicitat es multipliquen".

De les 178 queixes presentades, se n'han acceptat a tràmit un total de 106, i se n'han desestimat 72, per diferents motius. De les 106 admeses, 54 corresponen a Serveis Territorials: "Moltes de les queixes de Serveis Territorials eren derivades de l'entrada en vigor de la zona verda", ha afirmat Palacio en aquest sentit. Les restants corresponen a 39 de l'àmbit de Serveis Personals i 13 a l'àmbit d'Administració General.

A més, en la seva intervenció, Ramon Palacio ha demanat que l'Ajuntament destini "més recursos al Síndic", en aspectes tecnològic i de recursos humans.

Els grups municipals aproven la tasca del Síndic

Els diferents grups municipals han coincidit en el fet que la tasca del Síndic de Greuges ha millorat des de l'arribada de Ramon Palacio al càrrec, i els portaveus l'han felicitat per la feina feta, excepte Cs, que s'ha mostrat disconforme amb el fet que el càrrec l'ocupi Ramon Palacio: "No ens va semblar bé la seva candidatura pel seu passat polític i per la seva manca de preparació jurídica. "No compartim la seva posició independentista i no entenem per què no es posiciona en contra dels atacs a la casa del jutge Llarena, ha assenyalat Aldo Ciprian, regidor de la formació taronja.

D'altra banda, els partits han sostingut també la posició de Palacio pel que fa a la dotació de més recursos a l'Oficina del Síndic de Greuges. "Pensem que a l'oficina encara li manca part de l'estructura, cal dotar-la de més recursos. Si volem que el Síndic de Greuges sigui una eina útil per a la ciutadania, ens hem d'assegurar que la gent el conegui, i per això calen recursos", ha afirmat, per exemple, Núria Gibert, de la CUP-PC. En la mateixa línia han seguit els discursos de la resta de forces. "La raó de ser del Síndic de Greuges és la proximitat, la defensió dels ciutadans davant de l'administració i per això és necessari dotar-lo de més recursos.", ha dit, per exemple, Ramon Gutiérrez, d'ICV-EUiA.

En aquest sentit, Cristina Paraira, per part de l'equip de Govern, ha afirmat que "Si tots creiem que el Síndic ha d'estar dotat d'altres eines, hem d'acordar-ho entre tots els grups, i és un tema que hauríem d'abordar quan hi hagi el nou consistori, després de les eleccions".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem