ICV-EUiA votarà en contra del Pla d'Igualtat del govern municipal

La formació no donarà el seu vot favorable perquè diuen que "es tracta d'un plà poc ambiciós" i perquè troben a faltar "objectius concrets"

ICV-EUiA votarà en contra de l'aplicació del III Pla d'Igualtat formulat per l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, dedicat a afavorir els canvis estructurals en la perspectiva de gènere de la ciutadania. Aquesta tercera edició del Pla, que havia sigut projectat pel 2016, ve a suplir la versió anterior que es va aprovar el 2013, i porta ja dos anys de retràs.

El partit indica que "malgrat que en el segon Pla ja vam constatar que no hi havia un pressupost concret ni el personal que s'hi havia d'ocupar, vam decidir fer un vot d'abstenció per donar un vot de confiança". Ara però, segons la regidora d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana, s'ha vist que "efectivament, allò que nosaltres concretàvem són mancances que no s'han resolt".

El grup denuncia que "només s'ha complert un 40% de les mesures" que es proposaven des del II Pla d'Igualtat de l'Ajuntament. "El Pla -indica Casamitjana- no compleix les expectatives ni el que creiem que és un Pla d'aquestes característiques".

Per la seva banda, Montse Español, representant de l'organització Dones amb Iniciativa, integrat a ICV-EUiA, indica que després de revisar el contingut del III Pla d'Igualtat, facilitat pel govern municipal als partits, "no ens queda una altra opció que votar en contra". Explica que, després d'aquesta revisió, "queda palès que els temes d'igualtat no són una prioritat per aquest govern, encara que ho neguin".

"No existeix una planificació estratègica que serveixi per canviar les coses, per canviar la realitat amb mesures compromeses"

Gran part de la negativa del partit a donar el seu vot favorable ve del fet que, segons indica Español, "comparant el pressupost municipal de 2017 amb l'actual veiem unes rebaixes substancials en tot el seu programa", i en detalla alguns exemples: "el programa de violència masclista ha passat de 9.000 euros el 2017 a 6.000 euros el 2018"; "l'assessorament jurídic ha passat de 12.000 euros el 2017 a 6.500 euros el 2018", i, en general "el pressupost per desenvolupar el Pla d'Igualtat ha passat de 57.200 euros el 2017 a 32.700 aquest 2018". En total, exposen que s'ha retallat prop d'un 50% del pressupost destinat a les polítiques implicades en el Pla.

En general, la representant de Dones amb Iniciativa declara que el Pla demostra "objectius de fer grans coses i després no veiem cap acció concreta per complir-los". A més, explica que "el 80% de les accions que es proposen al III Pla d'Igualtat són accions que actualment ja s'estan fent", i que "quan es diu que es vol formar al personal de l'Ajuntament en matèria de gènere no s'especifica en quina matèria, ni a quanta gent, ni en quina modalitat".

Tot això, destaca Español, demostra que "no existeix una planificació estratègica que serveixi per canviar les coses, per canviar la realitat amb mesures compromeses" i, a més, expliquen que no figura si s'han creuat dades amb altres organismes com Afers Socials o Càritas per desenvolupar la diagnosi en el Pla.

Així doncs, segons sentencia Casamitjana, es tracta d'un "Pla que es proposa grans objectius però no se sap quan s'aplicaran aquestes accions, com, ni quan, ni amb quin pressupost". Per tant, la regidora indica que "la nostra proposta seria refer-lo i dotar-lo i, en cas que no hi hagués diners, focalitzar-nos en les accions més prioritàries". I és que Español es pregunta que "si de l'anterior Pla únicament s'han fet un 40% de les mesures, si ara es rebaixa un 50% del pressupost, que ens espera en aquest?".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem