La resposta dels polítics de Sant Cugat a la declaració d'independència en suspens

Punts de vista oposats entre els partits polítics de Sant Cugat

El moviment de Carles Puigdemont de declarar la independència i, segons després, deixar-la en suspens per obrir un procés de diàleg i mediació ha sorprès a bona part de la política catalana i també santcugatenca.

Els grups polítics municipals valoren al TOT com van viure la sessió del Parlament i el missatge del president de la Generalitat i expliquen els passos que haurien de seguir a partir d'ara els governs català i espanyol.

PDeCAT

Eloi Rovira, president del PDECat a Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

El president de PDeCAT a Sant Cugat, Eloi Rovira, considera que la compareixença de Puigdemont al Parlament va "estar a l'altura del moment, malgrat que el cor potser ens demanava altres coses. Ens ha costat molt arribar fins aquí. Tenim legitimitat suficient per declarar la independència i alhora deixar-la en suspens per trobar el diàleg i mirar de trobar una sortida més elegant".

Rovira s'ha mostrat a l'espera de la pressió internacional, així com d'algun mediador que pugui "asseure a l'altra banda a la taula per dialogar. Qui no ha volgut diàleg han estat ells. Calia fer aquest gest, som un poble dialogant i de consens".

Pel que fa a la solució d'aquesta situació, Rovira considera que "forçar el diàleg és molt difícil però també pot anar bé perquè vegin que els altres no tenen cap cultura de la democràcia". Pel que fa a la possibilitat que hi hagués diàleg, Rovira s'ha mostrat obert a la possibilitat que es pactés la celebració d'un "referèndum amb una campanya tant del sí com del no".

CUP-PC

Núria Gibert és la portaveu de la CUP-PC a Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

Per la seva banda, la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha mostrat el "desconcert" que els va generar la decisió de suspendre la declaració d'independència.


Gibert ha explicat que "nosaltres ahir enteníem que s'havia de declarar la república. Pensem que amb el regne d'Espanya hi ha poca esperança de diàleg".

Pel que fa a la suspensió de la declaració, Gibert considera que "el president Puigdemont podria donar la informació de fins quan té validesa aquesta suspensió política. Ahir una majoria absoluta vam signar la declaració, i ara devem a les persones que s'han mobilitzat una resposta de fins quan donem de termini". En aquest cas la portaveu de la CUP-PC ha recordat que des de la CUP ahir ja van dir que "donem, com a molt, 4 setmanes. Venim d'un procés llarg".

Finalment, pel que fa al procés de diàleg que s'ha demanat, Gibert ha recordat que "si l'accepetem és perquè ens el creiem, però amb condicionants, com que es treguin les forces de l'ordre o es retornin drets que ens han tret".

Ciutadans

Aldo Ciprian (C's)

El líder de Ciutadans a Sant Cugat, Aldo Ciprián, s'ha mostrat "perplexe" per la situació viscuda al Parlament de Catalunya i ha qualificat el moviment de Puigdemont de "molt surrealista". "És allargar una cosa, el procés, que ja està morta", ha argumentat en declaracions al TOT.

Ciprián ha considerat el missatge del president català un "punt d'inflexió" i considera que l'única sortida és convocar unes eleccions autonòmiques perquè els catalans escullin nou govern. El representant polític ha acusat Puigdemont "d'aprofitar-se" de la bona voluntat de molts catalans i trair part dels independentistes.

El membre de Ciutadans ha assegurat que els governs català i espanyol no són "interlocutors vàlids" per obrir un diàleg, que segons Ciprián ha de ser "sense coaccions". "La gent que hi ha ara ha demostrat que no vol dialogar", ha lamentat Ciprián, que insisteix: "Ha d'haver un consens per convocar noves eleccions autonòmiques i tancar aquest procés que ja està mort".

ERC-MES

Mireia Ingla (ERC-MES)

"Cal una última oportunitat al diàleg", ha reconegut la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, sobre el gest de Puigdemont de deixar en suspens la declaració d'independència. Així, la líder repúblicana veu amb bons ulls aquesta decisió, però avisa que no pot ser una situació "sine die".

Mireia Ingla ha enviat un missatge als independentistes que tinguin amb un punt de decepció per la suspensió de la declaració d'independència: "És un camí llarg, però ni en els millors somnis pensàvem que arribaríem on vam arribar ahir al Parlament". "Es va declarar la independència, però es va deixar en stand-by", ha destacat.

La portaveu republicana ha insistit que la declaració d'independència està feta, però val la pena "esgotar les vies de diàleg". Un diàleg que considera que hauria de ser "de tu a tu" amb l'estat espanyol, tot i que no té confiança amb "la majoria dels actors polítics espanyols". Sí que mostra més confiança en una possible mediació de la comunitat internacional. "Prou que se'ns digui de què podem dialogar i de què no".

ICV-EUiA

Ramon Gutierrez (ICV-EUiA)

El portaveu d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, s'ha mostrat esperançat per la compareixença del president Puigdemont. "És una bona notícia el fet de proposar el diàleg, perquè quan guanya el diàleg, guanya tothom. Ara la pilota està a la teulada del PP, del govern de l'Estat".

Pel que fa al diàleg que ha demanat Puigdemont, Gutiérrez considera que la solució de la situació passa per la via d'un referèndum. "És bàsic i és el que pot donar més legitimitat. Crec que la sortida és que el poble de Catalunya voti pel model d'Estat que vol".

PSC

Pere Soler (PSC), tinent d’alcalde d’Ocupació i Polítiques Comarcals, durant la celebració d'un ple municipal. FOTO: Artur Ribera

El primer secretari del PSC a Sant Cugat, Pere Soler, ha valorat positivament el moviment del president Carles Puigdemont, en el sentit que "s'ha guanyat temps" i s'ha "asserenat" la situació.

Amb tot, el socialista considera que la manera per resoldre la situació és convocar eleccions al Parlament de Catalunya per saber "quin és el nou mapa polític" i cap on s'ha de tirar en funció del resultat.

"No es va fer una declaració formal d'independència", ha asseverat Pere Soler, que ha destacat que "el president va llançar una mà d'intent de diàleg". Tot i això, demana un diàleg "sense condicionants" i "amb cessions" dels governs català i espanyol.

PP

El president del PP Álvaro Benejam ha presentat la mesura per "combatre la tendència alcista de la desintegració familiar" FOTO: Artur Ribera

El president del Partit Popular a Sant Cugat, Álvaro Benejam, ha reconegut un cert "desconcert" pel missatge de Puigdemont, que ho ha definit com "un joc de trilers on has d'endevinar on estar la boleta". Tot i això, el popular considera que la declaració d'independència "està feta" i "no està suspesa".

Benejam ha assegurat que l'estat actuarà i aplicarà les disposicions legals necessàries que permet l'ordenament jurídic. El representat polític ha apuntat al TOT que una mesura podria ser aplicar l'article 155 de suspensió de l'autonomia de manera matisada i en determinats aspectes.

Sobre la petició de diàleg del president Puigdemont, Benejam ha assegurat que "el diàleg s'ha de produir, però no sobre com treure Catalunya d'Espanya". "El diàleg ha de ser per reconduir la situació, si fos aquest, estaríem encantats", ha afegit.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem