Margineda i Humet: "Valldoreix no pot ser elitista i dir que no vingui ningú més"

Entrevista amb els vocals de l'oposició de la CUP-PC a l'EMD de Valldoreix

Xavier Humet i Ferran Margineda són els representants de CUP-Procés Constituent a l'EMD de Valldoreix des de les eleccions municipals del 2014. El TOT parla amb ells sobre l'actualitat de la vila, d'aspectes que generen debat com l'habitatge i l'aparcament o el futur de Valldoreix.

Quines haurien de ser les prioritats per Valldoreix?

El poble que voldríem, l'hem de decidir entre tots, ja sigui temes d'equipaments, mobilitat, aparcaments o habitatge. S'hauria de posar en marxa el Consell de la Vila i definir el poble entre tots. Si escoltes a la gent, és proactiva.

Com valoreu la participació ciutadana a Valldoreix?

Des de l'inici de mandat, el govern de l'EMD s'ha carregat el Consell de la Vila, que hauria de ser el màxim òrgan de representació de la vila, i l'ha deixat morir. En un ple hi ha tres o quatre veïns i a l'audiència pública, igual. Som un poble de 8.000 persones i és patètic. El govern diu que és perquè la gent està contenta... El Pla d'Equipaments o el Pla de Mobilitat són qüestions que s'haurien de tractar en un Consell de la Vila.

Com es podria incrementar la participació?

La gent participa si li dones importància i sent que col·labora. Si no els hi fas cas, es cansa i deixa de participar. El Consell de la Vila hauria de ser obert a tothom qui pogués participar perquè si no es transforma en una àrea privada. El públic hauria de poder opinar també, com passa en els Consells de Barri. Valldoreix no és com la Floresta, on les mancances històriques han fet una societat més combativa. Valldoreix és una ciutat-jardí i la gent ve aquí per estar tranquil·la i oblidar-se del món. No és una situació a revertir, però s'ha d'incentivar als veïns a què participin.

"L'habitatge públic és una necessitat a Valldoreix"

Què en penseu del projecte de centralitat? Com hauria de ser?

El projecte de centralitat s'ha de redefinir, conjuntament amb la resta d'espais de Valldoreix. El projecte es podia fer si venia un supermercat i posava cinc milions d'euros sobre la taula. No creiem que a Valldoreix calgui fer un altre supermercat o un Mira-sol Centre. S'ha de redefinir el projecte en funcions de les necessitats que decidim entre tots: fa falta un casal d'avis, espai per joves, sales culturals...? No podem esperar que vingui un supermercat: si no tenim tants diners, ho hem de fer a poc a poc i anar destinant inversió en equipament any rere any.

Com valoreu el projecte de construir 40 habitatges de protecció oficial a Valldoreix?

Sense compromís pressupostari, és un titular sense contingut. Creiem que l'habitatge de protecció oficial a Valldoreix és una necessitat perquè els preus estan disparats. Si el dret a l'habitatge és fonamental, s'ha d'intervenir des de l'administració i fins que no disposin d'un gran parc públic d'habitatge de lloguer, no hi haurà solució. Hi ha molta oposició veïnal a blocs de pisos, però no calen per fer habitatge públic. Amb la mateixa fisonomia de poble i model, es pot fer habitatge públic plurifamiliar. S'hauria de permetre convertir cases unifamiliars en plurifamiliars, només per habitatge públic de lloguer. L'urbanisme anirà canviant, d'aquí a 40 anys veurem pisos a Valldoreix i s'haurà de densificar si volem acceptar la realitat. No podem ser elitistes i dir que no vingui ningú més. Encara que siguem un poble idíl·lic i bucòlic, no deixem d'estar dins de l'Àrea Metropolitana.

Com s'hauria de gestionar l'aparcament a Valldoreix, sobretot al voltant de l'estació?

Ha de tenir una visió global i s'han d'ordenar els aparcaments al voltant de tota la xarxa de mobilitat de Barcelona. A Sant Cugat i Valldoreix ja ve gent d'altres pobles per aparcar i agafar el tren. La gent de Valldoreix es queixa perquè no pot aparcar, però a la part de dalt hi ha espai. No tenim mitjans per desenvolupar una àrea verda des de Valldoreix. Jo crec que actualment funciona correctament i s'ha de compartir amb la resta de Sant Cugat i del Vallès.

Heu insistit en el pla d'equipaments.

El Pla d'Equipaments defineix el futur del poble i la qualitat de vida d'un entorn és molt important i depèn dels equipaments. El Pla hauria de ser on tothom del poble hi pogués dir la seva i que es fes entre tothom. S'hauria de fer a través de participació. Mai s'ha fet la diagnosi dels equipaments de Valldoreix. El garden era una solució temporal que està bé que s'hagi fet, però anem sense rumb fix.

"El president de l'EMD cobra uns 40.000 euros anuals, nosaltres 2.000"

Durant aquest mandat heu denunciat algunes irregularitats, com un sobrecost en les obres de Mas Fuster de 75.000 euros.

El problema és que una empresa va oferir com a millora del contracte la instal·lació d'una canonada d'aigües pluvials. Però la sorpresa va ser que només incloïa la canonada i les obres per fer el forat les va haver de pagar l'EMD com a extra. Com pot ser que si ens ofereixen una millora, hàgim de pagar nosaltres part de les obres? Són qüestions de les quals no podem treure l'aigua clara.

Vau portar als jutjats la modificació del Pla General Metropolità per presumptes irregularitats.

El contenciós està viu, ara està a punt d'iniciar-se el judici. És una pena perquè hi ha errors de procediments en la modificació del PGM i quan surti la sentència, ja serà obsoleta. S'han fet coses malament i hi ha coses lletges. No pot ser que una empresa compri un terreny a Can Montmany per fer 27 xalets i que Promusa li recompri com a zona urbanitzable el solar quan arriba la crisi, el passi a zona verda i li canvii per terrenys i locals per construir a Can Mates. D'aquí a uns anys, quan hi hagi sentència, ja no hi haurà marxa enrere i els diners ja s'hauran gastat. Quin bé social és comprar 46.000 metres de bosc de Can Busquets, que seran inurbanitzables, a preu com si fos edificable?

Critiqueu al govern per no escoltar l'oposició, però tenen majoria absoluta.

Tenen la majoria absoluta, però alguna vegada ja els hi he dit que a Valldoreix hi ha 8.000 persones i el senyor Josep Puig està governant amb 1.300 vots. Tenen la majoria absoluta i posen el rodet, però està governant amb 1.300 vots de 5.500. D'això se n'obliden i és immoral, és no pensar en el poble. No comparteixen la informació amb l'oposició i no tenen la idea que el poble és de tots. Hi ha una certa sensació de caciquisme i de 'el poble és meu' perquè tinc majoria.

A l'inici de mandat van abaixar el sou a l'oposició.

Son uns 200 euros mensuals, el més baix d'uns vocals de l'EMD de Valldoreix en tot el segle. El 2003, la retribució més baixa era de la vora de 700 euros i després es va arribar als mil euros, quan l'actual president era a l'oposició. Quan va començar el mandat, el primer que va fer el govern va ser crear un cartipàs nou i limitar la nostra capacitat política reduint les retribucions a la mínima expressió. El pressupost de l'EMD suportaria unes retribucions decents. Nosaltres ens veiem amb dificultat de venir moltes vegades a l'EMD per fer tasques d'investigació o altres treballs. Les retribucions haurien de garantir que no perdis diners per venir, quan has de deixar la feina i et descompten salari. Això ens ha precarietzat i no podem tenir la presència que ens agradaria, que és el que hauríem de fer. És una falta de respecte a l'oposició i als vots del poble. El president de l'EMD cobra uns 40.000 euros anuals, nosaltres no arribem als 2.000.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem