Model de vila i seguretat, protagonistes al debat electoral de Valldoreix

El debat ha estat organitzat per l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, Valldaurex i Cugat Mèdia

Els sis candidats a la presidència de Valldoreix han debatut sobre les seves propostes per la vila en un debat electoral organitzat per l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, Valldaurex i Cugat Mèdia; aquest dijous 23 de maig. Josep Puig (Junts per Valldoreix), Xavier Humet (Guanyem Valldoreix), Sergio Blázquez (Ciutadans), Susanna Casta (PSC), Marta Salvador (PP) i David Sempere (Primàries) han contraposat les seves apostes per Valldoreix, amb la seguretat i el model de la vila com a protagonistes.

Més info: Com s'escull el president de l'EMD de Valldoreix?

Seguretat

Els robatoris a domicilis han augmentat a Valldoreix de manera important en els últims anys i la seguretat és un dels debats principals de cara les eleccions municipals del 26 de maig.

"Per nosaltres és bàsica la seguretat a Valldoreix, però geogràficament té una complexitat perquè tenim molts boscos i carrers", ha explicat Josep Puig, que ha reivindicat la tasca feta els últims mesos amb la coordinació entre Policia Local i Mossos i mesures preses com la incorporació d'un robot, dron i càmeres de seguretat.

"Vaig sentir vergonya pel robot", ha replicat Xavier Humet, que ha posat damunt la taula que "la seguretat absoluta no existeix". Des de Guanyem Valldoreix aposten per afrontar la problemàtica de la seguretat des de tres vessants: a,b participació veïnal i xarxes de comunicació entre els veïns, millores en el manteniment del bosc i més il·luminació i demanar més policia als carrers.

debat eleccions municipals valldoreix

El debat electoral de Valldoreix s'ha celebrat a la Casa de la Vila FOTO: Cedida

Sergio Blázquez ha atribuït l'augment de robatoris al fet que la ràtio de policies locals a Sant Cugat està molt per sota de les recomanacions: " La Policia Local de Sant Cugat en aquests quatre anys ha baixat en nombre d'efectius, com és possible", s'ha preguntat.

"Apostem per la descentralització de la policia, amb una policia de barri i una comissaria digna a Valldoreix", ha proposat Susanna Casta, que també aposta per crear la figura del sereno en horari nocturn i augmentar les competències dels agents cívics.

La figura del sereno també és compartida per Marta Salvador, que també ha denunciat una falta d'efectius: "Vam ser els primers en avisar que faltaven efectius i hem arribat fins a aquest punt. Volem augmentar la policia de barri i impulsar la figura del sereno". També s'ha mostrat crítica amb el robot incorporat recentment, augurant que "no té cap futur" i un "cost d'entre 100.000 i 200.000 euros".

"Només es pot solucionar augmentant la ràtio de policies locals i ens correspondrien cinc policies locals a Valldoreix", ha emfatitzat David Sempere, que també s'ha mostrat favorable a la policia de proximitat.

Model de vila: habitatge

El model de vila-jardí de Valldoreix ha estat lloat per tots els partits polítics, però amb alguns matisos i diferències pel que fa a la seva preservació, sobretot pel que fa a l'urbanisme.

"El model urbanístic de Valldoreix és planta baixa més dos, n'hi ha moltes cases que tenen aquesta construcció i no excedeix el model de la vila", ha argumentat el candidat de Junts per Valldoreix, que s'ha mostrat favorable a l'habitatge protegit en "zones específiques". Pel candidat de Primàries, planta baixa més dos és una edificació excessiva i ha apostat per habitatges de dues plantes: "Volem mantenir Valldoreix com a vila-jardí i no volem edificacions de més de dues plantes". Sempere també ha proposat poder dividir habitatges unifamiliars, proposta compartida per Guanyem Valldoreix.

"Sí a l'habitatge públic. Tot el que pugui venir de Promusa o Incasòl, benvingut. I farem habitatge en terrenys d'equipaments de Valldoreix, amb model de cooperatives", ha afegit Xavier Humet. "No volem canviar el model urbanístic de Valldoreix, aquest model de ciutat de residència no el volem canviar i volem fer habitatges alts", ha exposat per la seva banda la candidata del PP. Una afirmació que també ha compartit el presidenciable de Ciutadans: "Jo no em vull trobar amb un bloc de pisos a Valldoreix, la protecció oficial ha de ser integrada en el territori".

Una vila lenta

En mobilitat, la candidata del PSC ha apostat per "una vila de preferència veïnal" i ha reclamat millores en el transport per facilitar l'accés dels valldoreixencs a punts estratègics de Sant Cugat, com el mercat, el centre...

L'aparcament de l'estació, ara que l'EMD recuperarà la seva gestió, també ha sortit durant el debat. La majoria de partits han coincidit en la necessitat de prioritzar l'aparcament pels veïns. "Fa quatre anys que demano un aparcament gratuït i preferencial pels veïns de Valldoreix", ha recordat Susanna Casta. En aquest sentit, Josep Puig ha assenyalat que no podrà ser gratuït si es vol regular, però ha assegurat que la tarifa pels veïns serà simbòlica amb l'objectiu que els valldoreixencs en puguin gaudir "prioritàriament". "L'aparcament de Valldoreix ha de ser primordialment dels veïns de Valldoreix i no creiem que hagi de ser una zona verda de pagament, ja paguem molts impostos", ha reflexionat David Sempere.

Des de Guanyem Valldoreix han reivindicat l'elaboració d'un pla de mobilitat, tenint en compte tots els veïns de Valldoreix. Des del PP, Marta Salvador ha reivindicat una "vila lenta i amb civisme, conservant la velocitat de 30 km/h com a màxim". A més ha reclamat més punts de recàrrega de vehicles elèctrics, una petició que han posat damunt la taula altres partits com Ciutadans: "Moltes vegades renyem al ciutadà i li diem que ha d'anar en bici, i cadascú tria les seves opcions. El que ve és el cotxe elèctric i necessitem punts de recàrrega".

La relació amb Sant Cugat

La relació entre l'EMD de Valldoreix i l'Ajuntament de Sant Cugat ha estat també un tema de debat entre els candidats, així com el conveni econòmic entre les dues administracions i que en el pròxim mandat s'ha de renegociar.

"La relació amb l'Ajuntament de Sant Cugat s'ha vist com un conflicte i nosaltres sempre hem cregut que la millor manera és negociar i així ho hem fet. Tenim una relació directa i tenim el millor conveni que mai hem tingut", ha destacat Josep Puig, de Junts per Valldoreix. Des de Guanyem Valldoreix, Xavier Humat ha considerat que el conveni "està bé" però que es pot millorar en alguns aspectes.

"El conveni és molt millorable, perquè es basa en què a Valldoreix som un 9% de la població de Sant Cugat, però som un 18% de la població i això no es té en compte", ha reflexionat Sergio Blázquez, de Ciutadans. Una anàlisis compartida des del PP, tal com ha dit Marta Salvador: "Estem molt còmodes amb què Valldoreix estigui dins de l'Ajuntament i tingui una bona relació. Però el conveni s'ha de revisar, som gairebé el 20% del territori de Sant Cugat".

Des del PSC, Susanna Casta ha reivindicat més valentia amb les relacions amb l'Ajuntament de Sant Cugat i que l'EMD posi damunt la taula les mancances que hi ha a la vila. Per la seva banda, David Sempere, de Primàries, ha lloat el conveni: "Si Bellaterra posa com a model el conveni de Valldoreix és per alguna cosa i si La Floresta vol ser un EMD, també".

El minut d'or

El debat ha acabat amb una intervenció d'un minut de cada candidat per reclamar el vot als valldoreixencs.

Josep Puig, Junts per Valldoreix: "Ens estimem Valldoreix i volem portar el benestar a totes les cases. Volem un Valldoreix maco, valent i que estigui a l'alçada del que tots volem, volem viure amb seguretat, comoditat i amb l'entorn magnífic que tenim".

Xavier Humet, Guanyem Valldoreix: "Farem una gestió eficient, un bon govern i no una sucursal de l'Ajuntament. Posarem en marxa el Consell de la Vila, regularem l'aparcament amb prioritat pels veïns, farem de Valldoreix un poble i que tots els veïns es sentin part, afrontarem amb valentia la seguretat i començarem les obres de la centralitat".

Sergio Blázquez, Ciutadans: "En aquests quatre anys les coses no s'han fet bé. La forma de solucionar-ho és votar un altre partit. Nosaltres no distingirem entre ciutadans bons o dolents, no farem un ús polític dels espais públics. El 100% de l'energia anirà canalitzada a resoldre el problema dels veïns".

Susanna Casta, PSC: "Hem apostat per una candidatura transversal amb diferents sensibilitats. Volem una participació real, amb respecte a totes les ideologies. El PSC para l'orella, vol sentir el que volen les associacions i els veïns i volem fer un Valldoreix conjuntament molt més potent".

Marta Salvador, PP: "Volem i apostem per un Valldoreix segur, amb carrers i voreres cuidats, una EMD que respecti totes les sensibilitats, posant per davant la bandera de Valldoreix".

David Sempere, Primàries: "Creiem que Valldoreix cal una renovació. Un Valldoreix que respecti el model de vila jardí i un model de seguretat, amb aparcament a l'estació, amb la cultura al centre. I quan hi hagi un nou 1 d'octubre, Valldoreix ha d'estar preparada per la independència".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem