Sant Cugat prorroga dos anys el contracte de l'aigua a Sorea

L'Ajuntament de Sant Cugat es va comprometre a estudiar la remunicipalització del servei de l'aigua fa quatre anys, però encara no ha recollit tota la informació necessària per prendre una decisió

El Ple Municipal de Sant Cugat ha acordat prorrogar un màxim de dos anys més el contracte de gestió de l'aigua a l'empresa Sorea, que acabava aquest juny de 2019. D'aquesta manera, Sorea continuarà dos anys més gestionant el servei, a l'espera que l'Ajuntament prengui una decisió sobre la possible remunicipalització de la gestió de l'abastament.

L'Ajuntament de Sant Cugat es va comprometre a estudiar la remunicipalització de la gestió de l'aigua el 2015. En aquests quatre anys no s'ha fet l'anàlisi exhaustiu dels beneficis i costos per la ciutadania que implicaria la internalització i, per aquest motiu, no s'ha pogut prendre una decisió definitiva. Ara, hi haurà dos anys més per analitzar els avantatges i inconvenients de remunicipalitzar el servei i decidir quina és la millor gestió, a través d'una empresa privada o de manera interna des del Consistori.

Més info: La gestió de l'aigua a debat: ha de ser pública o privada?

La tinenta d'alcaldia de Serveis Urbans, Cristina Paraira, ha explicat que estan obligats per llei a prorrogar el servei i ha afegit que la comissió d'estudi de la remunicipalització està en marxa. Tot i això, encara no hi ha una auditoria econòmica que permeti determinar els beneficis i costos que implicaria. Després que la Diputació de Barcelona no atorgués una subvenció per la seva realització, Paraira ha assegurat que ara es plantegen demanar l'auditoria a la Universitat Politècnica de Catalunya.

Crítiques de l'oposició

CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA, els tres partits que més temps fa que aposten per la internalització del servei, han criticat la "dilació" de l'equip de govern en l'estudi de la remunicipalització de l'aigua i ho han atribuït a una falta de voluntat política.

Més info: Sant Cugat frena la concessió de l'aigua fins que hi hagi un estudi per municipalitzar-la

"Han passat quatre anys i la comissió d'estudi no ha avançat", ha denunciat la portaveu cupaire, Núria Gibert, que ha afegit que l'estudi ha de permetre detallar quins beneficis i quins costos té el servei d'abastament de l'aigua i quines implicacions podria tenir per la ciutadania la seva internalització. "Ha estat frustrant i inacceptable. Esperem que el nou equip de govern hi pugui posar fil a l'agulla", ha destacat.

Per Èric Gómez, regidor d'ERC-MES, s'ha constatat la "nula voluntat política del govern de canviar el model de gestió de l'abastament d'aigua". "Hem estat quatre anys fent la viu viu i ara ens trobem que, o treiem a concurs la gestió del concurs o prorroguem el contracte. Per això votarem a favor", ha emfatitzat Gómez, que espera que en el pròxim mandat la comissió d'estudi arribi a "bon port", es disposi de l'auditoria econòmica i es "pugui recuperar el control" de l'aigua.

"No hem fet la feina que havíem de fer", ha lamentat la regidora ecosocialista, Roser Casamitjana, que ha criticat que l'actitud de l'equip de govern era de "qui dia passa, any empeny". "El 2015 es va aprovar estudiar la remunicipalització i la comissió no ha tingut pràcticament activitat".

Cristina Paraira: "No hem estat aturats"

Cristina Paraira ha rebutjat les crítiques i ha afirmat que "el tema de l'aigua és complexe". "No hem estat aturats", ha sentenciat. Amb tot, la tinenta d'alcaldia de Serveis Urbans ha reiterat que no aposten per cap model de gestió en concret, sinó pel "que sigui més beneficiós pels ciutadans".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem