Sant Cugat vol millorar en l'atenció de menors immigrants no acompanyats

L'Ajuntament aplicarà diferents mesures per millorar la qualitat de vida dels menors immigrants no acompanyats

Sant Cugat aplicarà mesures per cercar la manera de millorar la qualitat de vida dels menors migrants no acompanyats que arriben al territori. En aquest sentit, el Ple Municipal ha aprovat en la sessió del mes d'abril una moció, amb els vots favorables de totes les forces excepte el PP, una moció que preveu la necessitat de protocol·litzar, amb les administracions implicades, la comunicació i accions a fer com a conseqüència de l'arribada d'aquests menors, així com condemnar públicament els atacs xenòfobs que han patit dos centres de menors migrants sols a Canet i Castelldefels.

D'altra banda, la moció també preveu donar suport al programa de mentoria de joves que migren sols de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania i estudiar la manera d'implementar aquest programa a Sant Cugat, o estudiar, en coordinació amb els professionals del centre, la possibilitat d'oferir un programa semblant que pugui donar suport a la tasca que es fa al CRAE Lledoners.

El debat

Lourdes Llorente, regidora de la CUP-PC, ha argumentat la necessitat d'aprovar la moció per millorar la qualitat de vida d'aquests joves: "Els joves que arriben són primer considerats com a estrangers, i després com a menors. Tota la complexitat del model d'acollida són dificultats afegides a un itinerari vital que ja és dur de per si", ha afirmat la portaveu cupaire que, a més, ha assenyalat que "l'existència del centre de Lledoners ens interpel·la com a societat santcugatenca".

ERC-MES ha presentat esmenes a la moció, i Mireia Ingla ha argumentat que "ara més que mai cal estar atent per fer de contrapès del discurs de l'extrema dreta". A més, ha assegurat que els casos dels menors que arriben a Catalunya "requereix posar totes les mesures i els mitjans que tenim a l'abast". D'altra banda, la portaveu ha explicat que "cal anar més enllà, i veure què passa amb aquests joves quan fan els 18 anys", a més d'afirmar que ", ja que Sant Cugat té un centre cal fer una tasca pedagògica per demanar als veïns que se sumin en aquesta tasca".

Susanna Pellicer, del PDeCAT, ha argumentat el vot favorable del partit del Govern, tot i que ha recordat que "ja s'està treballant amb el Centre", tot i que ha reconegut que "segur que es pot millorar". També s'ha afegit a la moció ICV-EUiA: "Estem convençuts que un pla en el nostre municipi pot tenir una molt bona acceptació. I esperem que es faci una segona fase del pla i que s'hi sumi molta gent de Sant Cugat", ha afirmat Roser Casamitjana, regidora dels verds. "Creiem que no pot haver-hi cap administració que giri l'esquena a aquest tema", ha afegit Casamitjana.

També ha valorat positivament la moció el PSC, i Pere Soler ha afirmat que el dels menors no acompanyats "és un problema que cal abordar". "Cal potenciar els serveis i els recursos que ens facin possible desenvolupar aquest pla", ha recordat però el portaveu socialista. El regidor no adscrit, Xavier Cortés, ha assenyalat que "l'Ajuntament no pot girar l'esquena a aquest tema", argumentant el seu vot favorable. En la mateixa línia ha seguit el discurs de Cs, i Múnia Fernández Jordán ha explicat que "aquests joves viatgen amb un somni i quan arriben aquí es troben amb un mal són", però ha volgut recordar que "la Generalitat ha gestionat aquest aspecte sense previsió i sense els mitjans adequats"

Per la seva banda, el regidor del PP, Álvaro Benejam, ha apuntat que la seva formació també valorava positivament el contingut de la moció, però no en la seva totalitat. A més, ha recordat que "la Generalitat és qui té les competències en aquests àmbits". "Hem de reclamar a la Generalitat que compleixi en les seves competències", ha afegit el regidor popular.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem