Sergi Sol reivindica el paper de "pont" de Junqueras i Romeva en el procés català

Sergi Sol ha presentat el seu llibre 'Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures' a Sant Cugat

El Celler de Llibres de Sant Cugat del Vallès s'ha quedat petit per acollir la presentació del llibre Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures, de Sergi Sol, llicenciat en dret i periodista, i assessor al Departament d’Economia. Un llibre on relata, des de la seva posició de col·laborador i amic de Junqueras, com va viure els fets des dels preparatius de l'1-O fins al primer aniversari del seu empresonament.

Un acte organitzat per la llibreria santcugatenca i ara llibres que ha comptat amb la presència de l'autor, així com la dona de Raül Romeva, Diana Riba, i Mireia Ingla, portaveu municipal d'ERC-MES.

Mireia Ingla ha estat l'encarregada de presentar els motius de la presentació santcugatenca, remarcant el vincle entre el santcugatenc Raül Romeva i Oriol Junqueras. De fet, és Romeva qui signa el pròleg del llibre. "Fa valdre la relació de comunió que hi ha entre tots dos", ha subratllat Ingla, recordant la seva visita a la presó, "on t'adones que actuen i gairebé pensen com un sol home".

En aquest sentit, ha fet valdre la definició que fa Sol de Junqueras, qualificant-lo de "pont", i que "per això l'han volgut abatre". En aquest sentit, ha fet valdre l'ús que en fa Junqueras del concepte de transversalitat.

Riba, Sol i Ingla durant l'acte. FOTO: Bernat Millet

Riba, Sol i Ingla durant l'acte. FOTO: Bernat Millet



Diana Riba, per la seva banda, ha destacat el paper del llibre com a relat de "com es va viure des de dins el procés, ja que com a família ho vam viure diferent de vosaltres", apuntant que "he descobert moltes coses llegint el llibre, perquè quan el Raül arribava a casa, de l'últim que parlàvem era de política".

Amb les seves paraules també ha volgut explicar la relació entre Raül Romeva i Oriol Junqueras, recordant que "es van conèixer com a adversaris polítics", però fent valdre que "de seguida hi va haver bona relació". En aquest sentit, també ha subratllat el concepte de "pont" al que feia referència Ingla, i destacant la serenor i tranquil·litat amb la qual estan afrontant la presó. "La perspectiva que han agafat dins la presó, on les hores tancats a les cel·les s'han convertit en hores de reflexió, no els dona impotència, sinó espai d'anàlisi".

Aprofitant les paraules de Riba, i reivindicant el seu paper, com el de totes les dones dels presos polítics, Sergi Sol ha iniciat la seva presentació del llibre. D'aquesta manera ha recordat que "al costat d'un gran home, sempre hi ha una gran dona", i ha fet referència a un fet que recull en el seu text. Explica com, per Nadal, Junqueras va tenir un moment de debilitat, de preguntar-se "si tenia sentit", i com va ser la visita de la seva dona Neus, i les seves paraules, les que van fer que s'esvaís el dubte. "Li va dir que ningú més que ella i els seus fills volien que estigués a casa, però que havia de sortir de la presó amb el cap ben alt", ha recordat.

 

La presentació s'ha fet al Celler de Llibres. FOTO: Bernat Milelt

La presentació s'ha fet al Celler de Llibres. FOTO: Bernat Milelt



De Romeva n'ha remarcat la seva determinació. Com quan li van proposar encapçalar les llistes de Junts pel Sí, que ho havia de decidir en 24 hores, va plantejar 3 qüestions que havia d'analitzar: "Havia de parlar amb la seva dona, perquè li havia dit que deixava la política; havia de valorar que provenia de l'entorn d'ICV i que, per tant, els seus amics eren d'aquest àmbit; i que havia de posar la cara perquè després el president fos un altre". Amb aquests elements, Sol ha explicat com Junqueras patia per si deia que no, "perquè volia que fos ell", i com es va alegrar quan la resposta va ser que sí.

D'aquesta determinació que comentava, n'ha posat més exemples que recull en el llibre. "Una de les coses del Raül que em va sorprendre és que ell no venia de l'independentisme, i vaig pensar que quan es compliqués, potser no ho tindrien tan clar", ha admès. És llavors quan ha recordat com el 31 d'octubre, abans d'empresonar-los, asseguts al voltant d'una taula, "amb una certa por i sense protecció", ha recordat, "va ser ell qui va tirar del carro, dient que si el preu de la llibertat és la presó, jo aniré a la presó. Tots es van emocionar, i va ser el revulsiu", ha detallat.

El llibre ja està a la venda. FOTO: Bernat Millet

El llibre ja està a la venda. FOTO: Bernat Millet


Més aspectes del llibre, i de Junqueras els que ha exposat Sol durant la presentació, i que mostren aquest vincle entre ell i Romeva. Entre ells, com Junqueras està escrivint contes divulgatius des de la presó per als seus fills que seran publicats per Sàpiens a l'estiu, i com un d'aquests contes està dedicat als fills del Romeva.

I encara una mostra més de coratge de tots dos, que és el que vol fer valdre amb la seva obra. "Somriures és el primer que em trobo quan arribo a la presó, el 95% de les vegades", ha subratllat, recordant una frase de Gabriel Rufián: "Somrieu, perquè hem nascut per guanyar". "I no en tinc cap dubte", ha subratllat. "Serà dur i difícil, però és insòlit", ha remarcat, fent referència al fet que "no és l'artilleria la que ha pagat el preu més alt, sinó els generals".

És per això que va decidir escriure el llibre que avui presentava a Sant Cugat. "El vaig començar a escriure el 2 de novembre, quan vaig saber que l'empresonaven. Passava molt de temps amb ell, i em vaig sentir tan colpit que vaig pensar que alguna cosa havia de fer. Que havia de positivitzar aquest procés tan dur, sobretot per ell".

Per acabar, una crida a la gent. "Que el preu que estan pagant serveixi d'alguna cosa depèn molt de tots nosaltres".

 
Comentaris

Destaquem