20 queixes al Síndic de Greuges, la majoria per temes de medi ambient

El Síndic ha presentat la seva memòria corresponen al 4rt trimestre del 2017

Fins a 20 queixes ha rebut el Síndic de Greuges de Sant Cugat durant l'últim trimestre de 2017, 4 de les quals relacionades amb el Medi Ambient. Així ho ha presentat el síndic, Ramon Palacios en un ple extraordinari aquest dilluns 16 d'abril, en el qual alguns grups polítics li hagin retret que es posicionés en contra de què hi hagi presos polítics públicament.

A aquestes 20 queixes s'hi han sumat 3 expedients més que s'arrossegaven de l'anterior període. Finalment, però 7 dels expedients van ser rebutjats perquè no s'havia esgotat la via administrativa. Dels 16 expedients restants (3 de l'anterior període): 12 s'han treballat amb l'Ajuntament de Sant Cugat i 4 amb l'EMD de Valldoreix. Dels 12 de l'Ajuntament de Sant Cugat i EMD i 4 s'han traslladat a altres síndics. 4 dels expedients fan referència a temàtiques de medi ambient, 2 a temes urbanístics, 2 sobre serveis socials i els altres restants sobre la via pública, educació, procediment administratiu i participació ciutadana.

Crítiques al síndic

Els diferents grups municipals han fet balanç del paper del síndic durant aquests 4 mesos. Així, Palacios s'ha emportat pals de diferents grups municipals per les seves paraules en una entrevista Cugat.cat, on denunciava que hi hagi presos polítics a l'Estat espanyol a més denunciava la "involució democràtica" d'Espanya.

El portaveu del PP, Álvaro Benejam, li ha retret la seva opinió. "La seva funció no és al de valorar les decisions judicials, tenim la sensació que amb el seu comunicat ha volgut anar a la recerca de l'atenció mediàtica. Si segueix amb aquesta línia, deixarà de ser apte per liderar aquesta institució". 

De la seva banda, el portaveu del PSC, també li ha retret de manera menys dura. "Creiem que no havia d'haver fet cap denúncia pública. Va ser escollit per tenir neutralitat".

Especialment dur ha estat el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, que l'ha acusat de ser un altre càrrec de confiança de l'equip de govern. ""No ha entès la seva funció. No és polític i a ningú li interessa la seva opinió. Limitis a fer la seva feina".

En contraposició, Mireia Ingla, portaveu d'ERC-MES, li ha agraït les paraules. "Nosaltres li volem agrair al suport que ha donat a la majoria de la ciutadania santcugatenca que ha vist que se'ls minvava els drets fonamentals i el greu retrocés en material de drets humans. Gràcies pel compromís."

Així mateix s'ha expressat la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert. "Pensem que és valent per mullar-se, necesitem que es denunciï la situació política". 

Per la seva banda el PDeCAT-Demòcrates també s'ha expressat de la mateixa manera. "És una oficina de defensa de les llibertats públiques i els drets fonamentals dels ciutadans vull recordar que tenim un veí empresonat", ha recordat la tinent d'alcalde Carmela Fortuny. L'alcaldessa també ha recordat que els síndics són una garantia per la defensa dels drets dels ciutadans.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem