Augmenta el nombre de casos de violència masclista durant el 2016 a Sant Cugat

93 dones van ser ateses pels serveis municipals durant l'últim any, cinc més que el 2015

Sant Cugat del Vallès atenia 93 casos de violència masclista durant l'any 2016. Una xifra que suposa un increment en 5 casos respecte de l'any anterior. Per contra, durant el primer semestre del 2017, els casos atesos han estat 38, 9 menys que en el mateix període de l'any 2016. Unes dades que es desprenen del darrer informe d'Impacte de la violència vers les dones a Sant Cugat que s'ha presentat aquest dimarts, 28 de desembre, a la ciutat.

Unes dades que recullen les unitats que conformen la Xarxa de lluita contra el maltractament i la violència de gènere a Sant Cugat, tenint en compte que no es comptabilitzen els casos atesos pels Centres d'Atenció Primària. La Xarxa està integrada per DonaInformació, el Grup Terapèutic per a dones víctimes de la violència, el servei d'atenció als infants i adolescents, el servei de Teleassistència Mòbil (TAM), Serveis Socials, Policia Local i Mossos d'Esquadra, el Servei d'Assessorament Jurídic per a Dones (PADI), i els CAP.

Unes dades que marquen que la tendència es manté en els últims set anys, des del primer informe realitzat a la ciutat al respecte, i que mostra que s'atenen un centenar de casos anualment a la ciutat. Uns casos que, com ha explicat Blanca Moreno, directora de la consultoria MIT, responsable de l'informe, posen de manifest que "es tracta d'una xacra social que no entén de classes socials, sinó que tothom està exposat". En aquest sentit, ha remarcat que prop del 80% dels casos atesos són de nacionalitat espanyola, fet que mostra que "no és un fet que ens quedi lluny", i el 50% dels casos són dones amb estudis superiors, amb treball remunerat i amb infants a càrrec.

Durant la presentació, però, s'ha volgut posar èmfasi en la veu de les dones que han patit aquest tipus de violència, que no solament és física, sinó també psicològica, econòmica, sexual i institucional, per exemplificar els principals problemes que es troben a l'hora de fer front a l'agressor.

En aquest sentit, s'ha remarcat la importància de reconèixer la realitat per poder trobar una solució, trencant amb el mite de l'amor romàntic, com ha aclarit Moreno, "aquell que l'amor tot ho pot". Igualment, entendre la posició de la dona supervivent d'aquest tipus de violència "en el context d'una societat patriarcal masclista", sabent que la dependència emocional és molt alta.

També s'ha remarcat la importància d'entrar en un grup terapèutic per reconèixer que no s'està sol, i deixar de victimitzar l'agressor. "La violència masclista és una opció que han escollit; és una manera d'aprendre a relacionar-se, i l'agressor és responsable del que fa. No hi ha justificacions", ha sentenciat Moreno.

Uns aspectes dels quals es conclou, com ha explicat Moreno, que "cal trencar els mites; ens pot passar a tothom", així com la necessitat que entri en l'agenda política el tema de la violència masclista, i s'incrementi la formació i la sensibilització en tots els àmbits.

En la presentació han estat presents diferents membres de les entitats que treballen amb les supervivents de la violència masclista, com No Estàs Sola, des de les quals s'ha remarcat la importància de la "implicació institucional" per ajudar les dones que l'han patit. Igualment, s'ha posat l'èmfasi en els fills d'aquests tipus de relació, recordant que hi ha 166 nens orfes a l'estat des de l'any 2013, i la necessitat d'implementar mesures per contribuir al fet que la seva vida torni a la normalitat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem