Nova estratègia del Parc de Collserola per impedir les pràctiques militars

El Consorci aprova un nou reglament per intentar prohibir els entrenaments de l'exèrcit espanyol dins del Parc

El Consorci del Parc Natural de Collserola ha aprovat una nova reglamentació que prohibeix la utilització i l'exhibició d'armes a forces armades i cossos de seguretat i ha recordat que les úniques activitats d'entrenament permeses són les de "caràcter esportiu, físic i recreatiu". D'aquesta manera, el Parc vol intentar acabar amb les pràctiques militars de l'exèrcit espanyol dins de Collserola.

Fa uns mesos, el Consorci ja va aprovar una resolució per vetar l'entrada dels militars al Parc, tot i que no va tenir cap efecte, ja que les maniobres de l'exèrcit van continuar. A més, el ministeri de Defensa va presentar un recurs a la justícia contra aquesta resolució del Parc Natural. 

Els entrenaments militars a Collserola és una qüestió que ha generat polèmica i, més enllà del Consorci, diversos ajuntaments i institucions han demanat en nombroses ocasions que no es realitzin maniobres dins del parc. L'Ajuntament de Sant Cugat ho va fer el 2011. Amb aquest nou reglament, la institució presidida per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, espera poder posar fi a la presència militar a Collserola.

"Combatre el jihadisme"

El text aprovat pel Consorci del Parc Natural apel·la a "motius de seguretat" i a "l'ús intensiu i la forta freqüentació del parc" per prohibir la presència d'armes a l'espai protegit. A més, el text recorda que qualsevol activitat d'entrenament dins l'àmbit del Parc natural "no podrà comprometre els valors naturals i paisatgístics ni alterar les seves característiques físiques".

La nova regulació també estableix que aquestes activitats d'entrenament "recreatives" han de respectar un perímetre de seguretat de 500 metres respecte els centres educatius i camins escolars i exigeix que, prèviament, s'hagi de demanar autorització a l'òrgan gestor del Parc Natural i estableix que es facin "en grups reduïts".

Fa pocs mesos, el mateix exèrcit defensava la seva presència a Collserola, tot assegurant que les maniobres no tenien impacte sobre el medi i que, per contra, afavorien l'ensinistrament de les unitats militars per combatre el terrorisme jihadisme o qualsevol altra amenaça per a la societat.
 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem