Com afecta el maltractament infantil al desenvolupament del cervell

Maika Carrasco parla dels avenços en el tractament de les seqüeles del maltractament

Imatges obtingudes de les diferents àrees cerebrals de persones que han patit maltractament durant la infància (els primers cinc anys de vida especialment) mostren curioses diferències pel que fa a la forma i mida, per exemple, del Còrtex Prefrontal. Una àrea que és l'encarregat d'ajudar-nos a prendre decisions i de donar-nos capacitat per discernir entre el bé i el mal, i que és d'una mida inferior en les víctimes de maltractament infantil.

Un altre exemple és l'Amígdala, encarregada del control de les emocions, de la resposta que donem quan ens sentim amenaçats i d'ajudar-nos a establir relacions socials òptimes. Aquesta, modifica la seva forma i funcionament, dificultant la recuperació de la memòria i l'aprenentatge.

Aquestes afectacions cerebrals no són l'única conseqüència del maltractament durant la infància, explica Maika Carrasco, també constitueix un factor de risc de patir un trastorn psiquiàtric, augmentant la probabilitat de patir depressió, ansietat, estrès posttraumàtic i abús de substàncies, sigui d'aparició primerenca o en l'edat adulta.

Afortunadament, el cervell té una característica única anomenada plasticitat. Això és la capacitat per regenerar certs sectors danyats. Tot i que encara no ha estat suficientment investigat, és probable que el mal que el maltractament grava al cervell pugui arribar a ser reversible. Tractaments com l'EMDR i el Neurofeedback han demostrat ser eficaços. En estudis realitzats amb nens maltractats d'edats entre 4 i 7 anys, diagnosticats de depressió que no responien bé a la medicació, han aconseguit una gran millora amb l'aplicació d'aquestes tècniques.

Ara bé, és necessari arribar a entendre més la biologia del cervell i el seu funcionament, i conèixer a fons el procés de recuperació en casos de trauma complex, per així poder estudiar amb deteniment cada cas i personalitzar el tractament més eficaç.

Amb això s'obre una finestra a l'esperança en la recuperació de les devastadores seqüeles que el maltractament infantil deixa en els nostres infants, però hauria de servir també per conscienciar-nos del sofriment que pateixen i que els acompanyarà durant tota la seva vida.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem