Dr. Mercadé: “La majoria dels problemes de salut es resolen en l’Atenció Primària”

Josep Maria Mercadé és un dels doctors que més anys fa que treballen en l'Atenció Primària a Sant Cugat

El Doctor Mercadé és un dels metges de família que més anys fa que treballen a Sant Cugat, i coneix de primera mà l’Atenció Primària i les particularitats d’aquesta en el municipi. Mercadé analitza quina és la salut dels santcugatencs, quin és el dia a dia en un CAP, quins serveis mèdics es poden trobar en l’Atenció Primària, o com s’ha afrontat el creixement de la població al municipi.

Sant Cugat és de les ciutats amb una mitjana d’esperança de vida més alta de tot l’Estat. Gaudeix d’una bona salut el municipi?

Sant Cugat gaudeix d’una bona salut. O la majoria dels seus ciutadans. El que té Sant Cugat respecte a moltes altres poblacions de Catalunya, és una piràmide poblacional molt jove. Hi ha unes taxes de població infantil molt elevades, per això també hi ha més esperança de vida.

Com és el dia a dia en un CAP des de la perspectiva del metge?

El dia a dia habitual dels nostres metges i infermeres és atendre els pacients que ens demanen consulta. El dia a dia es basa molt en la relació que tenim a dins de la consulta. A part de la consulta fem activitat fora del centre, i també activitats d’educació grupal. Tenim diferents programes que no són exclusivament dins de la consulta.

Quins serveis mèdics pot trobar un pacient en un Centre d’Atenció Primària?

En els CAP hi ha consulta mèdica, consulta d’infermeria, i consulta de treballadors socials. Aquestes consultes van a demanda del pacient, i la majoria dels problemes de salut es resolen, actualment, a l’atenció primària. Per precisar determinats tractaments o determinades tecnologies, o observacions... sí que s’han de derivar a l’Hospital.

Per tant, és recomanable passar sempre abans per un CAP que anar a l’hospital directament?

Si hi ha algún problema, és recomanable contactar amb el 061, que és un telèfon actiu les 24 hores. En funció de la sospita que hi ha sobre el pacient, el 061 recomanarà el servei més adient.

Com han afrontat els CAP de Sant Cugat el creixement de la seva població?

A Sant Cugat hi ha un històric de creixement poblacional. El CAP La Mina va iniciar l’any 92, posteriorment es va posar en marxa el CAP de Valldoreix, amb els dispensaris de les Planes i la Floresta, i fa 6 anys es va posar en marxa el CAP del Turó de Can Mates. Després hi ha el tema de recursos, de persones que hi ha treballant als centres. Qui regula aquestes xifres és el Cat Salut, que ens dona recursos en funció als seus criteris poblacionals.

Fa poc hi ha hagut vaga de metges. Creu que els criteris que segueix el CAT Salut són els correctes?

El darrer any, CatSalut ens ha donat més recursos, que hem convertit en un metge i un pediatre pel CAP del Turó de Can Mates. Actualment, sabem que hi ha un ús intensiu de l’Atenció Primària, per diferents motius, i és cert que les càrregues de treball són molt importants. Això ha generat un patiment i un malestar entre els nostres professionals i per això han sortit aquestes reivindicacions. Em consta que CatSalut està estudiant seriosament el tema i tinc l’esperança que en el sector concertat també hi hagi compromís per millorar les dotacions de personal.

Quines són les consultes més freqüents que es troben en un CAP?

Doncs les malalties més freqüents que podem tenir. Per exemple, ara a l’hivern, tot el context d’infeccions respiratòries, que poden anar des d’un refredat fins a la bronquitis o les pneumònies. Després, sobretot, tractem les patologies permanents, com poden ser hipertensió, diabetis, obesitat... També tenim una part important de trastorns mentals, etc.

Hi ha un llindar d’edat concret que visita més els CAP?

Evidentment, la població infantil ens visita molt, per molts motius, perquè tenim un programa de revisions periòdiques quan els nens són petits. A això se suma la incertesa dels pares, quan tenen un nadó a casa i ens freqüenten bastant. Després, a mesura que vas tenint més malalties associades a l’edat, més freqüentes el CAP. La gent gran està més fidelitzada amb el seu metge de família.

 
Comentaris

Destaquem