El sector educatiu es prepara per una jornada de vaga

Aquest 29 de novembre hi ha vaga en el sector educatiu, sanitari, universitari i funcionaris de l'administració pública

Sindicats del sector educatiu han convocat una jornada de vaga per aquest dijous, 29 de novembre, a tot l'ensenyament públic català. El motiu és que les retallades aplicades durant l'inici de la crisi "encara no han estat revertides", fet que ha generat "un greu deteriorament de les condicions laborals i de la qualitat de l'ensenyament públic", segons USTEC. També se sumen a la vaga els sindicats ASPEPC·SPS i CGT Ensenyament.

La vaga s'estendrà a l'ensenyament públic a Primària i a Secundària i es farà notar a les escoles i instituts de Sant Cugat. Cal recordar que el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans també ha convocat vaga a la universitat catalana per reclamar la rebaixa de les taxes universitàries. A més, hi ha una vaga parcial de dues hores dels funcionaris de l'administració pública de la Generalitat. Tres protestes que se sumen a la vaga en la sanitat pública d'entre el 26 i 30 de novembre.

Més info: Comencen cinc dies de vaga en els Centres d'Atenció Primària

S'ha convocat una manifestació unitària a les 12 hores d'aquest dijous que anirà de plaça Universitat de Barcelona al Parlament de Catalunya. "Fem una crida a tot el professorat per participar a la mobilització i revertir les retallades i poder oferir una educació pública i de qualitat", ha explicat al TOT la delegada d'USTEC a Sant Cugat, Marta Maza.

Segons Maza, entre el professorat de Primària i Secundària hi ha un rebuig compartit pel finançament de l'escola pública i cansament per la situació acumulada en els últims anys, com aules sobrepoblades o falta de personal per atendre la diversitat.

Els motius de la vaga

Segons els tres sindicats convocants de la vaga, l'ensenyament públic és "un sistema endèmicament infrafinançat i que no acompleix ni de lluny el 6% establert per la Llei d'Educació de Catalunya".

Entre les principals reclamacions de la vaga hi ha l'increment del personal de suport a la docència per atendre la diversitat, la recuperació del poder adquisitiu i la reducció de ràtios en les aules. Aquestes són les demandes del col·lectiu d'educació:

  • Restabliment de l'horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal (23 a Primària i 18 a Secundària) com a reivindicació irrenunciable.
  • Retorn a l'horari de permanència del professorat de Secundària (24h.)
  • Reducció de les ràtios: màxim de 22 a Primària i 27 a Secundària el curs 2019/20 i de 20 a Primària i 25 a Secundària el curs 2020/21.
  • Conversió dels terços de jornada en mitges jornades.
  • Increment del personal de suport a la docència per atendre la diversitat.
  • Retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys.
  • Recuperació de poder adquisitiu: calendari de retorn de les pagues extres del 2013 i 2014; retorn al reconeixement del primer estadi de 9 a 6 anys.
  • Consolidació del lloc de treball del personal interí.
  • Manteniment de la Formació Professional pública i a Ensenyament.
  • Retirada del Decret de Plantilles.

Serveis mínim

El Departament d'Ensenyament de la Generalitat ha publicat el decret de serveis mínims per les escoles i instituts. Entre altres, s'estableix una persona de l’equip directiu per cada centre, un docent per cada quatre unitats en l'ensenyament infantil i un terç del personal per garantir la seguretat en l'horari de menjador i activitats complementàries. Per a les llars d’infants es marca com a servei mínim un terç de la plantilla.

D'altra banda, l’Ajuntament de Sant Cugat ha decretat els serveis mínims per l'Escola Municipal de Música/Conservatori (una persona de l’equip directiu i un terç de la plantilla), en l'Escola Municipal d'Art i Disseny (una persona de l’equip directiu i un terç de la plantilla) i en les escoles bressol (directora de cada centre i un terç de la plantilla).

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem