Les 3 línies d'actuació en el cablejat elèctric de les Planes "no convencen" als veïns

La millora de l'estat del cablejat elèctric ha estat una de les principals reivindicacions dels veïns de les Planes en els últims anys i l'Ajuntament vol fer-la a través de tres línies d'actuació

L'Ajuntament de Sant Cugat efectuarà diferents accions per donar resposta a una de les reivindicacions més importants dels veïns i veïnes de les Planes en els darrers anys: la millora de l'estat del cablejat elèctric. "S'ha decidit fer un pla d'actuació perquè es van acumulant línies i cablejat aeri, i això destrossa tota la unitat del Parc de Collserola i les vivendes que hi ha a la zona", explica el tinent d'alcalde de Territori, Medi Ambient i Participació Ciutadana, Joan Puigdomènech que, a més, diu que "cal afiançar la seguretat".

Més info: Indignació a les Planes pel cablejat elèctric que ocupa el barri

Des de fa temps, el cablejat elèctric de les Planes ha quedat obsolet i ha generat diversos problemes, com caigudes dels cables, apagades de llum o de línies telefòniques, a banda de representar un perill per als vianants.

Més info: Una setmana sense telèfon ni internet a la Floresta per la caiguda d'un arbre

Més info: Els Bombers retiren un arbre caigut sobre el cablejat elèctric a les Planes

"De moment no ens convencen"

En aquest sentit, el consistori ha iniciat un projecte que es desenvoluparà sota tres línies d'actuació, amb l'objectiu de tenir enllestida la primera durant l'any 2019, ja que només aquesta és competència directe de l'administració municipal. Eva Puigjaner, vicepresidenta de l'Associació de Veïns de les Planes, posa en dubte que els terminis siguin aquests: "Si vas a mirar a l'inici de tot aquest procés, que va començar fa 3 anys, veuràs que això hauria d'estar fet des de fa un any. Si em donen un paper assegurant que això estarà fet al 2019 m'ho creure, però la veritat és que no som optimistes. De moment no ens convencen", explica.

A més, Puigjaner afirma que aquest projecte que planteja l'Ajuntament és incomplet, ja que hi ha trams molt afectats, com per exemple el del passeig del Torrent, per l'estat del cablejat que no s'inclouen en el projecte que es va presentar duran l'últim Consell de Barri.

Soterrament d'un tram de la línia

Per tal d'iniciar el projecte de millora del cablejat elèctric i enllumenat públic, l'Ajuntament assumirà el soterrament d'un tram de la línia elèctrica, a la cruïlla dels carrers Molí i Miralluny. Segons el consistori, en aquest tram no hi ha cap escomesa des del traçat aeri, la qual cosa facilita l'actuació. En aquests moments s'està fent la redacció del projecte, que, segons Joan Puigdomènec "estarà enllestit als voltants del mes de gener". Una vegada el projecte estigui enllestit caldrà fer la licitació de l'obra, amb la qual cosa, l'actuació sobre el terreny començarà, previsiblement, d'aquí a uns mesos.

A més, segons s'assegura des del consistori, l'objectiu és anar fent actuacions similars en altres espais destacats "en la mesura de les possibilitats".

Requeriments a Endesa

Endesa és la titular de la majoria de trams del cablejat elèctric de les Planes, amb la qual cosa la competència sobre possibles actuacions en aquests trams depèn de la companyia elèctrica. En aquest sentit, l'Ajuntament no pot fer intervenció sobre el terreny, però sí que pot pressionar a la companyia, a través de requeriments, perquè faci les millores necessàries en els punts on el cablejat penja massa, els pals estan torts o envaeixen la vorera.

"Estem en contacte permanent amb Endesa"

De fet, aquest és el segon pilar fonamental per aconseguir donar resposta a les reivindicacions dels veïns i veïnes del barri de les Planes sobre l'estat del cablejat elèctric. "Estem en contacte permanent amb Endesa i ja hem fet diferents requeriments. Aquestes millores no depenen de nosaltres, però com que ens preocupa, els hi traslladem a la companyia", explica Puigdomènech en aquest sentit.

"En cap cas hi ha hagut una petició oficial de l'Ajuntament"

Per la seva banda, des d'Endesa apunten que "encara que pugui haver-hi hagut converses, en cap cas hi ha hagut una petició oficial de l'Ajuntament" sobre cap millora concreta.

Segons s'apunta des de l'Ajuntament, com que les xarxes són de fa uns anys, la companyia no té l'obligació legal de soterrar-la, tot i que ha de vetllar perquè les línies estiguin en bones condicions i no dificultin la mobilitat en les voreres. "Som optimistes amb el fet que Endesa acabi fent les millores pertinents, però això requereix una quantitat de feina i una gran inversió per part de la companyia", diu el tinent d'alcalde. L'opinió de Puigdomènech contrasta amb la d'Eva Puigjaner de l'Associació de Veïns de les Planes: "No som optimistes, tenint en compte les normatives i el fet que, per a nosaltres, ja s'estan cometent il·legalitats per part de la companyia", diu.

En aquest sentit, des del consistori asseguren que s'anirà insistint a la companyia a base de requeriments perquè aquesta faci les actuacions necessàries, la qual cosa tampoc acaba de convèncer a l'Associació de Veïns de les Planes. "Quan hi ha hagut altres interessos s'ha pressionat més a diferents companyies i s'ha aconseguit el que interessava", assenyala Puigjaner.

Acords amb telefònica

Igual que passa amb un tram del cabeljat d'electricitat, la xarxa de cablejat de telefonia no és competència de l'Ajuntament, ja que el titular n'és Telefònica. En aquest àmbit, però, el consistori té el projecte força més avançat i ja ha arribat a diferents acords amb la companyia de telefonia per fer aquestes actuacions de millora dels traçats de línies aèries:

  • Supressió de cables que no tenen servei.
  • Substitució o eliminació de suports que no estan en bones condicions.

"Telefònica ja té alguns plans de millora del cablejat aeri", assenyala Joan Puigdomènech. De totes maneres, a diferència del que passa amb el cablejat d'Endesa, els costos de millora del cablejat de telefònica poden repercutir directament sobre els veïns de la zona. "Hem d'anar amb compte perquè telefònica carrega aquestes actuacions a l'usuari, i cal veure què interessa i què no", diu el tinent d'alcalde.

D'altra banda, i això ja està més avançat, s'està treballant per acabar el soterrament del cablejat en alguns carrers (c/ Dr. Modrego, Calvari i part superior de Miralluny i passatge del Pi i Delícies). Aquesta actuació formava part del Pla de Barris i, en aquell moment, es van deixar fetes les canalitzacions soterrades i ara, segons l'Ajuntament, cal verificar que estigui tot en condicions per acabar de soterrar. De totes maneres, un cop feta l'obra de soterrament, haurà de ser Telefònica qui faci passar els cables per sota terra.

Tot i això, el consistori no ha volgut avançar dates i assegura que anirà presentant les actuacions més endavant.

 
Comentaris

Destaquem