FridaysForFuture Sant Cugat: "Les solucions fa 30 anys que hi són. Polítics, apliqueu-les"

FridaysForFuture és un moviment internacional, liderat per joves, que reclama solucions polítiques immediates contra el canvi climàtic i fa unes setmanes que ha arribat a Sant Cugat

FridaysForFuture Sant Cugat és la branca local del moviment que va explosionar fa uns mesos de la mà de Greta Thunberg, una jove sueca de 15 anys que es manifesta cada divendres davant del Parlament del seu país per exigir mesures polítiques contra el canvi climàtic. Fa unes setmanes que diferents alumnes de diferents instituts santcugatencs es congreguen per manifestar-se pels carrers del municipi exigint solucions. 5 membres del col·lectiu, d'entre 14 a 16 anys (Noa Riudor, Joan Miquel González, Àngel Segura i Èric Compte) expliquen què reclamen i per què ho fan.

Què és FridaysForFuture?

Àngel Segura: És un moviment internacional, que va començar a Suècia, de la mà de Greta Thunberg. Nosaltres l'hem volgut establir a Sant Cugat, amb un grup de joves, i ara mateix estem intentant sumar el màxim de joves possible. Bàsicament lluitem per contrarestar el canvi climàtic.

Com va arribar a Sant Cugat?

Joan Miquel González: La Greta es manifesta cada divendres al Parlament suec, per demanar justícia climàtica. Ella va fer un discurs, a través del qual es va fer molt famosa, ja que convocava a manifestacions cada divendres arreu d'Europa. De fet, al mes de gener ja hi havia milers d'estudiants que es manifestaven en ciutats europees. Aquí a Catalunya no havia arribat, i la Clara i l'Elsa, dues estudiants de l'Arnau Cadell, van ser les que van iniciar FridaysForFuture Sant Cugat. Elles van fer difusió i ens vam assabentar uns quants, i així vam néixer.

A partir del moment que neix, com han anat organitzant el col·lectiu?

À.S: Vam començar fent un petit grup a l'institut Arnau Cadell, que va ser on va començar i, a partir d'aquí, a través de correu electrònic ens vam assabentar alumnes d'altres instituts.

JM.G: Ara mateix encara estem fent difusió, perquè necessitem més gent, però ja ens estem organitzant en comissions, etc. Ja ens estem organitzant com un col·lectiu més format. Ara mateix som una 50a de joves.

"Les solucions ja existeixen, nosaltres som aquí per dir: apliqueu-les"

Ja fa uns divendres que es manifesten i la població sap que es manifesten pel canvi climàtic, però aquest és un concepte molt general. Podrien explicar què és el que reclamen?

À.S: Bé, el que reclamem és una sèrie d'accions, com per exemple, declarar l'emergència climàtica, o fer altres accions, no només a Sant Cugat, sinó en l'àmbit català i europeu.

JM.G: El que diu el moviment, bàsicament és: les solucions ja fa 30 anys que existeixen, els científics no paren de recordar-les any rere any. Polítics, apliqueu-les. Bàsicament la lluita ecologista sempre ha parlat de reciclatge de la gestió de residus, etc., amb la qual cosa hi estem molt a favor, de fet també parlem sobre aquests temes. Però ara el que s'ha de fer és recordar l'acord de París, hem de limitar la pujada de la temperatura mundial, que no passi d'1,5 graus. El que han de fer els governs és complir aquests acords. Aquest és l'esperit del moviment. Nosaltres som joves, no som científics i no podem parlar d'aspectes tècnics. Les solucions ja existeixen, nosaltres som aquí per dir: apliqueu-les, perquè la vostra inacció ens portarà a viure situacions dramàtiques, com l'existència de refugiats climàtics, guerres per l'abast d'aigua a l'Àfrica, etc. Som aquí per dir que les solucions són sobre la taula i les heu d'aplicar.

Moment de l'entrevista dels joves al TOT Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Moment de l'entrevista dels joves al TOT Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Les generacions més grans han accelerat el procés del canvi climàtic amb les seves accions, i les més joves seran qui les patiran. Pensen que vostès estan més conscienciats en aspectes de medi ambient que les generacions més grans?

À.S: Em sembla que sí, perquè nosaltres serem qui, en certa manera, acabarem vivint en el món que ens deixin els grans. Ells no viuran tant temps com nosaltres.

"Tenim el desastre al davant i hem de fugir d'ell"

Són optimistes amb el fet que es faci cas a les seves reivindicacions?

JM.G: Jo crec que sí. Ja fa molts anys que hi ha inacció política, però també d'evolució en la conscienciació social i tinc la sensació que ara n'hi ha més. Ens deien que el canvi climàtic existia, però no hi havia un moviment social, des del carrer, no hi havia aquestes manifestacions tant grans que veiem ara. Per tant, encara que és difícil, perquè els interessos són els interessos, crec que ho aconseguirem. Tenim el desastre al davant i hem de fugir d'ell.

"No podem fer el que hem fet en els darrers 30 anys"

En cas que es prenguin mesures, s'arribarà a temps per salvar el planeta?

JM.G: Aquesta és la qüestió. El més greu de la situació és que hem de deixar d'emetre CO2 en 11 anys. És a dir, en 11 anys hem de canviar tot el sistema econòmic en el qual estem. Hem de fer coses, i les hem de fer ara, aquest és l'esperit del moviment. No podem fer el que hem fet en els darrers 30 anys: anar deixant les coses pels nostres fills, perquè els seus fills ja som nosaltres.

Ara comencen a crear comissions. Han pensant més accions, a banda de manifestar-se els divendres, per fer sentir la seva veu?

À.S: Ara mateix no, però potser en alguna reunió acabem decidint fer més accions. No ho descartem.

Com han explicat, el moviment va començar per la iniciativa de Greta Thunberg a Suècia. Què representa per a vostès la seva figura?

Èric Compte: Per a nosaltres és una figura important, ens fa tirar endavant

Creuen que hi ha països més sensibles amb el medi ambient que no pas Catalunya o Espanya?

JM.G: Sí, per exemple, als països nòrdics ja fa temps que són conscients del canvi climàtic, i han fet tota la transició ecològica, que aquí no s'ha fet. Per exemple, a Islàndia, totes les fonts d'energia que reben són renovables. Aquí no, i tenim un potencial d'energia solar brutal. Aleshores sí que veiem que mentre en altres parts del món es fa cas als científics i aquí no. Ens hem d'afanyar.

En l'àmbit local, què creuen que cal millorar a Sant Cugat?

JM.G: Bé, justament ara hem demanat a l'Ajuntament dades mediambientals, perquè volem fer una proposta de millores. Estem treballant en la qüestió.

À.S: Estem veient com està la situació, volem xifres, i quan tinguem les xifres, proposarem les accions amb un escrit dirigit a l'Ajuntament.

Quina resposta han tingut des de l'Ajuntament?

À.S: Nosaltres hem demanat la informació, i en principi sembla que volen facilitar-nos-la, però de moment encara ho estem parlant.

"Els joves sabem que viurem moltes de les conseqüències del canvi climàtic"

Què demanarien a les generacions més grans, a banda de mesures a la classe política?

JM.G: Suport. Des de fa 30 anys sabem que hi ha canvi climàtic, la política no ha actuat i ara ens trobem que anem amb presses. Els joves sabem que viurem moltes de les conseqüències del canvi climàtic, reivindiquem acció política urgent i volem el suport de les generacions grans. Som aquí per recordar que quan arribem a certa edat patirem sequeres, haurem d'acollir refugiats climàtics, hi haurà illes del Pacífic que quedaran submergides... Hi ha multitud de conseqüències. Només volem dir: actueu ja. No som científics, som joves, som estudiants, feu cas als científics i actueu.

 
Comentaris

Destaquem