Immunes al mosquit tigre

Es compleixen 11 anys d'ençà que el mosquit tigre va arribar a Sant Cugat

Sant Cugat, any 2004. El CAP del carrer de la Mina i la majoria de farmàcies reben una allau de visites i consultes de santcugatencs espantats per unes picades doloroses, molestes i que amb el pas dels dies no rebaixen els seus efectes. Encara que aleshores molts ciutadans no en saben res de res d'aquest molest insecte, el mosquit tigre comença a deixar-se sentir de la millor manera que sap, picant. Sant Cugat es converteix en notícia per ser la primera ciutat de tot l'Estat espanyol que registra activitat del mosquit tigre.

"Recordo picades molt escandaloses i inflamades, sobretot un cas d'un home que semblava que tingués dos colzes en un mateix braç de la virulència de la picada", apunta Joan Torres, farmacèutic de la Farmàcia Rivera-Rivière, que en aquells dos primers anys de l'arribada del mosquit va atendre moltes persones plenes de picades. Torres ha posat de relleu que en aquest casos se'ls donava antihistamínic. El boticari ha explicat també que actualment no es veuen picades amb "aquells cercles tan grans".

Picades amb poca incidència

La picada del mosquit és molt dolorosa. FOTO: Arxiu

Onze anys després que l'Aedes albopictus arribés a Sant Cugat, presumiblement a través d'un vehicle que portava pneumàtics provinents d'Itàlia, país en què feia anys que aquest mosquit ja existia, les picades han anat rebaixant la seva intensitat. En menys d'una dècada, els santcugatencs s'han tornat immunes a la picada de l'insecte, de manera que ara per ara rebre una fiblada del mosquit tigre té el mateix efecte que rebre-la del mosquit comú.

"La sensibilitat a la picada de la població ha baixat", apunta Roger Eritja, responsable del Servei de Control de Mosquits, qui recorda que aquesta espècie invasora s'ha estès a més de 370 poblacions catalanes i tres comunitats més: el País Valencià, Euskadi i les Illes Balears. Eritja ha explicat que encara que la gran majoria de persones víctimes de les picades ja no presenten danys majors, en alguns casos tindran picades doloroses sempre.

Transmissors de malalties

El mosquit tigre, propagador del virus Zika

L'expert ha posat de manifest que les malalties que transmet l'insecte a altres països com el dengue o el chikungunya poden esdevenir una epidèmia, raó per la qual una comissió s'encarrega de seguir els casos de persones que vénen de països amb aquest tipus de patologies. Eritja ha afegit que el servei que dirigeix s'encarrega de controlar els mosquits que viuen al voltant de la persona infectada, amb la voluntat que no es propagui la malaltia i ha volgut remarcar que en el cas que es produís "no seria un esdeveniment complex, pels recursos que tenim. De fet s'han donat casos a França i a Itàlia".



El mosquit tigre es caracteritza per tenir unes potes ratllades en blanc i negre i un cos petit. Originari del sud-est asiàtic, s'ha convertit en una espècie invasora en els cinc continents. Els adults mesuren entre 5 i 8 mm i com en altres mosquits, la femella és la que pica per alimentar els seus ous, que es desenvolupen en zones humides, mentre que el mascle s'alimenta de nèctar.


El responsable del Servei de Control de Mosquits ha posat en relleu que l'única manera de controlar la població és no tenir aigua estancada i ha explicat que els ous han fet eclosió fa un mes. Eritja ha recordat que la màxima activitat del mosquit és entre finals d'agost i principis d'octubre.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem