Intercanvi de casa, l'explosió d'una nova manera de viatjar que ha arribat a Sant Cugat

L'intercanvi de cases amb gent d'altres països ha esclatat amb força com un nou mètode per viatjar, i diferents santcugatencs ja l'utilitzen

La Setmana Santa és sempre una època de l'any en la qual molta gent gaudeix d'uns dies de vacances, i aprofita per marxar fora de la ciutat per desconnectar de la rutina. En aquest sentit, són moltes les maneres de viatjar, però n'hi ha una de molt particular que ha esclatat en els darrers anys, i que ja utilitzen alguns santcugatencs: l'intercanvi de casa amb alguna persona de fora. El concepte és simple: un ocupa la casa de l'altre i viceversa, o bé ocupa la casa de l'altre a canvi de punts dins de la plataforma, estalviant costos d'allotjament i d'alimentació. El TOT Sant Cugat ha pogut copsar el testimoni de dues usuàries d'aquest nou mètode per viatjar.

El funcionament

Existeixen diferents plataformes d'internet que permeten posar en contacte les persones que viatgen amb aquesta fórmula. Per fer-se una idea, és com una mena de tinder per a cases, i l'únic que cal fer és crear un usuari, col·locar la referència de la teva llar, amb fotografies i una breu explicació de la situació geogràfica i les característiques de la casa o el pis, i cercar dins de la mateixa plataforma les llars que més poden et interessar del destí al qual vols anar.

Cal destacar que hi ha dues maneres per formalitzar aquesta mena de viatges: bé amb un intercanvi simultani (intercanvi de llars directament amb la persona, la parella o la família en qüestió), o bé utilitzar la llar d'algú sense la necessitat que aquest algú utilitzi la teva en el mateix moment. Això sí, en aquest cas, tal com explica Marta Cailà, una santcugatenca que utilitza aquesta fórmula per viatjar, es paga amb punts acumulats dins de la plataforma, que passen de la família que ocuparà l'habitatge a la família que el cedirà.

A més, segons explica Esther Alòs, una altra usuària santcugatenca de dues d'aquestes plataformes (Homeexchange i Intervac), tot i que hi ha excepcions, l'intercanvi de llars se sol fer entre nuclis amb característiques similars: "Normalment les famílies amb nens s'intercanvien la casa amb altres famílies amb nens, les parelles amb parelles, els pensionistes amb pensionistes, etc. Perquè les seves llars cobreixen les mateixes necessitats que les teves, i viceversa", coincidint amb Marta Cailà en aquest argument. D'altra banda, Alòs també assenyala que "s'estableix una relació social i, inclús d'amistat, amb les persones amb qui fas l'intercanvi".

Els avantatges de viatjar amb intercanvi de llars

Hi ha múltiples maneres de viatjar, cadascuna amb les seves particularitats i els seus avantatges respecte a les altres. En aquest sentit, Alòs assegura que "hi ha un clar avantatge econòmic", ja que "si fas números, entre allotjament i alimentació et gastes molts menys diners dels que et gastaries". D'altra banda, explica que el fet de poder gestionar els àpats des de la casa on s'està, permet "fer unes vacances molt més saludables" perquè "si vas d'hotel, fas molts àpats fora i si esmorzes, dines i sopes en un lloc on pot cuinar, sempre menges millor". L'avantatge econòmic també és un dels que més valora Marta Cailà: "Si conto tots els diners que m'estalvio i m'he estalviat al llarg dels 9 anys que fa que viatgem d'aquesta manera, parlaríem de molts diners", explica la usuària.

"És com jugar a intercanviar les vides amb les altres famílies"

De totes maneres, si bé és cert que els avantatges econòmics són els més visibles, per Esther Alòs no són els més importants: "També hi ha un clar avantatge cultural. Pots entendre molt millor com viu aquella família, i incorporar la manera de viure del lloc on ets", explica. "Veus l'arquitectura de les cases, que està condicionada pel clima i les maneres de fer dels llocs on ets, i això en un hotel no ho veus, o és molt més difícil de percebre", afegeix. "És com jugar a intercanviar les vides amb les altres famílies, amb les altres parelles, amb les altres persones, etc. A banda de viatjar, vius una experiència", sentencia. En aquest sentit, Marta Cailà puntualitza que "fas una immersió i, a més, agafes idees de les cases on vas per aplicar-les després a casa teva".

"Estàs com a casa teva, et sent com a casa teva"

La facilitat per trobar aspectes típics de la zona on es va de viatge, també és un dels avantatges que destaquen les usuàries: "Et deixen productes típics que al supermercat no trobaries, igual que els deixem nosaltres. Per exemple, recordo una família que va quedar encantada amb unes catànies que els havíem deixat", explica Alòs, que també assenyala que sempre deixen diferents guies i "llistes amb llocs per visitar que, segurament, la persona que ve no tenia present". Aquest també és un dels aspectes que valora Marta Cailà, que assenyala que les persones que van a casa seva es troben amb un llistat de recomanacions per visitar indrets típics, i menys massificats, de la mateixa manera que ella el troba a les llars: "És com anar amb un guia", afirma, a més de sentenciar que "estàs com a casa teva, et sent com a casa teva".

La de l'intercanvi de llars és una fórmula de viatjar que ha esclatat en els darrers anys, i Marta Cailà apunta que "ha crescut tant que cada vegada és més difícil trobar llar". En aquest sentit, la usuària assenyala que ha notat aquest augment amb el temps: "Abans, quan vam començar a viatjar d'aquesta manera, era molt més fàcil trobar cases per fer l'intercanvi", explica.

Com trencar amb els dubtes que genera aquesta manera de viatjar

A banda dels avantatges que pugui suposar, viatjar amb aquesta fórmula també genera els seus dubtes, sobretot a les persones que s'inicien en aquestes pràctiques perquè no és fàcil obrir les portes de la llar a persones desconegudes. En aquest sentit, però, Alòs explica que les plataformes per si soles ja són un mecanisme de control. De fet, tot i que no és una obligació requerida en les plataformes, ella assegura que sempre es connecta per videotrucada amb les persones amb qui han de fer l'intercanvi per conèixer-los. És el mateix que assenyala Marta Cailà: "Primer contactem per correu electrònic, i després fem una videotrucada per conèixer-nos, veure si són bona gent, etc". D'altra banda, també pot servir de guia el perfil que tingui la persona o la família amb qui es fa l'intercanvi a la plataforma: "Si veus que tenen ja un seguit d'experiències registrades, i totes són amb bona referència, és un bon senyal que la cosa anirà bé", explica Esther Alòs.

"T'has de treure del cap la sensació aquesta, tant d'aquí, que et robaran"

La por o el dubte de si et robaran és un dels altres aspectes que apareixen entre els coneguts de les persones que viatgen amb l'intercanvi de llars. En aquest sentit, Esther Alòs explica que "t'has de treure del cap la sensació aquesta, tant d'aquí, que et robaran o que et faran mal bé quelcom... Fora d'aquí és un mètode molt consolidat, i aquí sembla que comença a prendre força", i afegeix: "Sempre pots deixar les 4 coses de valor, o les 4 coses que no vols que vegin les persones que són a casa teva a algun familiar". A més, assenyala que "pots deixar una persona de referència, com el veí, o un familiar, que pugui estar pendent per si passa res, o pugui ajudar a les persones que són a casa teva".

"Em pregunten si no em fa cosa, i jo els responc: tu saps la quantitat de gent que ha dormit al llit d'un hotel?"

Cailà explica que també s'ha topat amb inquietuds, preguntes i diferents fòbies i manies per part de la gent quan els ha explicat la fórmula amb la qual viatja: "Em pregunten si no em fa cosa, i jo els responc: tu saps la quantitat de gent que ha dormit al llit d'un hotel?", apunta la usuària que, a més, afegeix: "No hem tingut mai cap problema".

 
Comentaris

Destaquem