Irene Santamaria, l'emprenedora que vol acabar amb els productes químics en la higiene

L'emprenedora santcugatenca, Irene Santamaria, comercialitza l'Ecofrog, una màquina que substitueix els productes químics per ozó (O3), que permet desinfectar, sobretot la roba en les rentadores

Irene Santamaria és una emprenedora santcugatenca, de 38 anys i mare de família. Aquesta última condició li va permetre descobrir l'Ecofrog, la màquina que produeix l'empresa Wowtech, a través de la qual vol guanyar-se la vida i, a la vegada, canviar el concepte i els hàbits d'higiene i neteja de roba, o d'altres objectes, fent-la més ecològica, saludable, còmode i ràpida, eliminant els productes químics que s'utilitzen per a aquestes tasques. Per això, ha començat a distribuir-la per Espanya i Europa, a través de l'empresa Servipro 2.0, situada a la zona del Trade Center.

Del descobriment al projecte

"Si va ser positiu per a nosaltres, per què no fer-ho arribar a tothom?"

El primer que va fer l'emprenedora santcugatenca va ser tastar l'Ecofrog com a usuària, l'any 2014. "Inicialment no comença com un projecte de feina, sinó com un element per a una mare de dos fills, que em resolgui un problema d'organització. Quan vaig sentir que existia, vaig pensar que ho volia tenir a casa. Una vegada ho vaig tenir a casa, vaig veure que era una cosa que no estava implementada aquí, i penso que pot ser una revolució en el tema de neteja. Si va ser positiu per a nosaltres, per què no fer-ho arribar a tothom que té les mateixes circumstàncies?", afirma Santamaria. "Crec que igual que tots tenim nevera, l'Ecofrog és un producte que en el dia de demà tots tindrem a casa", afegeix.

"El primer que ens diu la gent quan ho expliquem és: no m'ho crec"

Segons dades aportades per l'emprenedora, l'empresa Servipro 2.0 ja ha aconseguit que prop de 8.000 famílies d'Espanya i d'arreu d'Europa utilitzin l'Ecofrog, però el camí del projecte va passar de casa de l'emprenedora a la universitat -el Treball Final de Màster de Santamaria (2015) va girar al voltant del projecte de l'Ecofrog-, abans d'acabar en una empresa del Trade Center i aconseguir consolidar 20 franquícies per Espanya i Europa. Ara, Servipro 2.0 es dedica a la comercialització d'aquesta màquina, i ofereix visites informatives a les llars que ho desitgin per ensenyar com funciona i explicar els seus beneficis: "Fem arribar el producte al consumidor final a través d'una demostració, perquè el pugui conèixer. El primer que ens diu la gent quan ho expliquem és: no m'ho crec. Aleshores, la millor manera és fer una demostració perquè puguin veure que és efectiu. L'Ecofrog pot adquirir-se presencialment a la mateixa empresa santcugatenca, o bé concerta aquestes visites per internet o per telèfon.

Actualment, l'empresa de l'emprenedora té l'exclusivitat en la distribució d'aquesta màquina i el projecte està prenent una gran magnitud. L'Ecofrog té un preu de 2.400 euros, i Santamaria assegura que surt a compte: "Té una vida útil de gairebé 15.000 hores, i quan aquestes acaben només s'ha de canviar el generador, no la màquina sencera. Al final acaba sortint a compte, perquè amb productes químics ens gastem prop de 100 euros al mes", explica.

L'Ecofrog i el seu funcionament

"Desinfecta molt més que el lleixiu o d'altres productes químics"

Ecofrog és, bàsicament, una màquina que agafa aigua de la xarxa i fa una conversió de l'H2O a O3 (ozó) i aconsegueix generar aigua ozonitzada, la principal propietat de la qual és el fet que desinfecta. De fet, segons Santamaria, "desinfecta molt més que el lleixiu o d'altres productes químics similars".

Aquesta màquina s'ha de connectar en el conducte de la rentadora, igual que es connecta amb la presa de l'aigua. A més, però, l'emprenedora santcugatenca li ha descobert altres utilitats. "A més, però, es pot instal·lar en una aixeta auxiliar, la màquina fa el mateix procés de conversió de l'aigua, i pot servir per desinfectar qualsevol superfície, com vidres, el lavabo, la cuina, o el que es vulgui. També en el cas dels restaurants, per exemple, on es pot aconseguir eliminar el 90% dels productes químics", afegeix. La temperatura ideal de l'aigua per fer funcionar l'Ecofrog és de 20 a 30 graus.

Irene Santamaria explicant què és Ecofrog. FOTO: Bernat Millet

Irene Santamaria explicant què és Ecofrog. FOTO: Bernat Millet

La importància ecològica d'aquest sistema

A banda de desinfectar, la principal propietat de la màquina és que permet eliminar els productes químics en la higiene. "Ja sabem que els productes químics són perjudicials per a salut i, a més per al medi ambient", explica Irene Santamaria. "És un producte revolucionari per al medi ambient i, com que sóc mare i és un tema que em preocupa, m'hi he endinsat", assenyala l'emprenedora.

"Portem tota la vida netejant amb químics, i al final hi ha coses que fem per herència"

De totes maneres, l'emprenedora reconeix que no és fàcil canviar el concepte i els hàbits d'higiene i neteja en les llars: "Portem tota la vida netejant amb químics, i al final hi ha coses que fem per herència. Cal un canvi de paradigma i en aquest sentit és en el qual hem de treballar més. Potser ens calen uns anys de treballar en aquest aspecte, fent una tasca informativa", assenyala. De totes maneres, segons Santamaria, la conscienciació sobre el medi ambient va en augment: "Cada vegada la gent està més conscienciada. La gent pregunta i vol saber més", afirma.

La trajectòria d'Irene Santamaria

Si bé és cert que abans de començar a comercialitzar l'Ecofrog, l'emprenedora santcugatenca ja s'ha dedicat professionalment al sector comercial, poc té a veure amb els seus inicis. "Jo era golfista, al Club de golf Sant Cugat, i convinava els estudis amb l'esport. Vaig estudiar al Pureza de Maria i a l'Arnau Cadell, i entremig vaig anar al Centre d'Alt Rendiment (CAR)". Un cop va acabar el COU, però, la seva vida professional va fer un tomb i va deixar-ho tot per fer un any sabàtic. "Després de fer aquest any sabàtic, amb 18 anys vaig decidir començar a treballar en el sector comercial i vaig veure que era el meu sector. Això em va servir per aprendre a fer funcionar una empresa des de dins", afegeix.

Als 32 anys va tenir el seu segon fill i va haver de parar, ja tinguent una empresa propia que distribuia diferents productes. En aquesta aturada va aprofitar per fer un Màster, a través del qual va prendre forma el projecte de distribuir l'Ecofrog.

 

 
Comentaris

Destaquem