Josep Canals reivindica el paper l'art en rebre el Premi Extraordinari de la ciutat

El galerista santcugatenc ha estat reconegut per la seva trajectòria com a promotor i dinamitzador de l'art contemporani

El galerista Josep Canals, de 70 anys, ha estat la persona reconeguda amb el Premi Extraordinari dels Premis Ciutat de Sant Cugat, que s'han lliurat aquest 6 de març al Teatre-Auditori. Un guardó designat directament per l'alcaldessa Mercè Conesa, que ha volgut reconèixer d'aquesta manera la trajectòria de Canals com a promotor i dinamitzador de l'art contemporani català a Sant Cugat.

Amb les seves paraules, Canals ha reivindicat que "la història d'un poble la formem els habitants que hi viuen", i ha fet extensiu el reconeixement, "com a ciutadà del meu sant poble", a "tota la gent gran del poble", recordant el pas del poble a ciutat.

Canals ha recordat els seus avantpassats, la seva arribada a la ciutat fa més d'un segle. "El Sant Cugat de 90.000 habitant d'avui, mereix conèixer el vell poble, i saber que els nascuts en aquest sant indret som ben pocs", ha dit.

El galerista ha volgut agrair el reconeixement a Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, la "primera alcaldessa del meu poble". "M'omple de satisfacció i no només a mi, també a tots els que m'aprecien, ja que considero que és un premi per a tots els nascuts en aquesta terra vallesana que hem ajudat a fer poble, ciutat i país", ha dit.

Amb les seves paraules, Canals ha volgut homenatjar la seva generació. "Una generació que no hem conegut la guerra i que llavors lluitava contra les dictadures, com és el cas del maig francès, o la revolució dels clavells de Portugal i el franquisme", ha recordat, afirmant que "els anys seixanta varen ser importants per a un nou despertar de Catalunya, i els joves de Sant Cugat també varen tindre el seu despertar implicant-se molt en activitats culturals de tot tipus".

Un moment en què l'art també va despertar a la ciutat, reconeixent amb les seves paraules el paper de la Casa Aymat i l'Escola Catalana de Tapís. Fets que han "influint en què avui tinguem un destacat pes artístic innegable, malgrat les dificultats de tot tipus, que sempre acompanyen les iniciatives culturals i artístiques", ha reivindicat.

Una reivindicació que ha fet extensible al valor de les arts visuals, demanant que la ciutat estigui "atenta" a com es tracten les arts a la ciutat, reivindicant que "es cregui" en el seu paper, per ser una ciutat d'art".

Mireu les imatges de la gala dels Premis Ciutat de Sant Cugat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem