L'equip d'alumnes del Viaró, preparat per la final mundial de la First Lego League

Per segon any consecutiu, l'equip Ypsilon Viaró s'ha classificat per la final mundial d'aquesta competició de robòtica i ciència que se celebra als Estats Units

Els deu alumnes del Viaró que formen part de l'equip Ypsilon Viaró ja estan preparats per anar als Estats Units per competir a la final mundial de la First Lego League, una competició internacional que busca promoure les vocacions cientificotècniques entre els joves d’arreu del món. L'equip de l'escola de Sant Cugat és per segon any consecutiu un dels 108 equips internacionals que participaran a la final que se celebra a Sant Louis del 26 al 29 d'abril.

En les rondes prèvies de l’estat espanyol, hi ha 1.600 equips i només tres es classifiquen per la final mundial, on participen 108 equips classificats d’entre 30.000. L'equip del Viaró és el primer català i el segon espanyol en classificar-se per segon any consecutiu. L'any passat no només van participar, sinó que van rebre el premi al millor projecte científic.

Durant la final, cada equip ha de presentar un projecte científic que, aquest any, ha de girar al voltant de la relació entre els animals i les persones. A més, també es realitzen proves a contrarellotge amb robots programables i construïts únicament amb peces Lego.

Per tal de costejar el viatge i els costos que se'n deriven, els alumnes de l'escola santcugatenca han buscat patrocinadors i de moment han obtingut el suport de: HP, UAB, Atrápalo, mSOLUTIONS, IBERIA, UIC, Catalana Occidente, Hiemesa, Cirsa, Serafí, idneo i DronAirProjects.

El projecte científic

Després de guanyar el primer premi al millor projecte científic el 2016, els alumnes del Viaró volen repetir la gesta i han presentaran una innovadora solució per la ramaderia. Es tracta d'Ypsilon Farm, un sistema que pretén convertir els gasos contaminants que emeten les vaques en energia i fertilizant.

Així, la idea és implentar en granges amb ventilació forçada un sistema de filtratge, utilitzant una columna d’absorció i grafè, que  permeti separar aquests gasos, metà i amoníac, i utilitzar-los per fer energia i fertilitzant.

L'objectiu és millorar el benestar de la vaca, augmentar la seva producció en llet, obtenir adob gratuït, reduir la contaminació i produir energia renovable.

Els estudiants han compartit el projecte amb molts professionals del sector ramader com la granja Mas Bes, o La Sala, pioneres en producció de biogàs a partir de les dejeccions vacunes i porcines. Actualment estan estudiant l’exportació del projecte a altres parts del sector ramader com el porcí.

Els alumnes

Aquests són els integrants de l'equip Ypsilon Viaró: Nacho Elías, Javi Sánchez, Ignasi Vilà, Jaume Gázquez, Toni Bosch, Víctor Carroggio, Jose Gallostra, Alejandro Karatzas, Manolo Santomá i Robert Falgueras.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem