L'exèrcit espanyol va investigar la presència d'ovnis a Sant Cugat

Una matrimoni va assegurar, el 1968, haver vist un "objecte rodó, aplatat, amb llums blanques i emetent centelleigs vermells, verds i ataronjats"

L'exèrcit espanyol va investigar la presència d'ovnis a Sant Cugat arran del testimoni d'un matrimoni, que va afirmar haver vist un objecte volador no identificat a la zona de la Rabassada els dies 6 i 9 de desembre del 1968. L'exèrcit de l'aire va obrir un expedient d'albiraments de fenòmens estranys per analitzar el cas, tot i que finalment va descartar la presència extraterrestre i ho va atribuir a un astre. L'expedient (num. 681206 / 09) era un document classificat, que es va desclassificar i ara s'ha publicat a la Biblioteca Virtual del Ministeri de Defensa.

L'expedient desclassificat relata els fets: "A les 6:30 hores, des del seu domicili a la carretera que puja al Tibidabo (La Rabassada), un matrimoni va observar un objecte rodó, aplatat, amb llums blanques i emetent centelleigs vermells, verds i ataronjats". Segons la narració, l'objecte estava "inicialment immòbil i al cap d'una estona es va desplaçar en direcció a Sant Cugat del Vallès". Poca estona després d'aquest primer avistament, del dia 6 de desembre de 1968, el matrimoni va afirmar haver vist un altre objecte de similars característiques.

Tres dies després, el 9 de desembre, el matrimoni va tornar a observar, en el mateix punt i a la mateixa hora, "un objecte rodó, vermell i amb centelleigs del mateix color". El matrimoni va informar per carta a l'exèrcit espanyol d'aquests dos albiraments "per si podia ser del seu interès".

Consulta l'expedient sobre l'albirament d'ovnis a Sant Cugat.

"Un astre"

Part de l'expedient sobre l'albirament d'ovnis a Sant Cugat

L'anàlisi de l'exèrcit espanyol, a partir del testimoni del matrimoni, va permetre "descartar, amb cert grau de seguretat, a aeronaus com a estímul de l'albirament". Segons les investigacions, "la repetició de l'albirament, de característiques molt similars i coincident en lloc i temps, abona la hipòtesi que va poder tractar-se de l'observació d'un astre brillant, proper al seu ocàs, amb els consegüents efectes d'amplificació i distorsió de la imatge real.

Segons l'expedient, no consta cap investigació posterior i el 1993 es va considerar que no calia tenir classificats aquests documents.

1.900 pàgines d'albiraments

L'escrit que el matrimoni que va veure un objecte volador va enviar a l'exèrcit de l'aire

El 1991 es va iniciar un procés de desclassificació de documents relatius als Albiraments de fenòmens estranys, també coneguts com a Expedient Ovni, atès que el Ministeri de Defensa va decidir analitzar-los i, si era pertinent, rebaixar el seu nivell de classificació per posar-los a la disposició del públic.

Es tracta d'un total de 80 expedients, 1.900 pàgines d'albiraments de fenòmens estranys dins de l'espai aeri espanyol, en els quals intervé, d'alguna manera o un altre, personal o material de l'Exèrcit de l'Aire. Malgrat la seva desclassificació, s'ometen les dades de les persones declarants i dels oficials informadors.

Aquests documents abasten fenòmens ocorreguts al llarg de tot l'espai aeri espanyol des del primer observat el 1962 a San Javier (Múrcia) fins a l'últim datat el 1995 en Morón (Sevilla). Alguns són albiraments en un sol lloc, mentre que uns altres abasten diversos punts de la geografia espanyola, atès que són vists des d'un avió o coincideixen en la data i descripció en diferents ubicacions.

Cada expedient consta d'unes pàgines de resum on figura el lloc de l'albirament, la data, el resum dels fets, les consideracions, les conclusions i la proposta de classificació o desclassificació de l'expedient. A continuació es troben els informes o entrevistes als testimonis, els informes de novetats, informes meteorològics de la nit en qüestió... Cada expedient és diferent i mentre alguns consten tan sols de dues pàgines uns altres poden tenir desenes d'elles.

Tot plegat es pot consultar digitalment a la Biblioteca Virtual de Defensa.

 
Comentaris

Destaquem