La Fundació Banc Sabadell lliura els premis anuals a la Investigació Biomèdica i a les Ciències

Ambdós premis, lliurats aquest dimecres a Sant Cugat, tenen com a objectiu reconèixer la trajectòria d’investigadors joves.

Aquests premis estan dotats amb 50.000 euros cadascun i tenen com a objectiu reconèixer la trajectòria de joves investigadors en el camp de la biomedicina i les ciències de la salut, així com en les ciències i l’enginyeria. Els premis han estat lliurats pel president del Banc Sabadell, Josep Oliu, en un acte presidit per l’alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, aquest dimecres 18 de juliol a la seu corporativa que el Banc Sabadell té a Sant Cugat.

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ha destacat la intel·ligència professional, l’excel·lència i també la innovació dels premiats i dels seus equips de treball i investigació. Per Oliu és just reconèixer “l’esforç i l’èxit” d’ambdós investigadors. L’alcaldessa Carmela Fortuny ha agraït l’aposta de la Fundació Banc Sabadell per la recerca i la innovació de la gent jove. Fortuny ha destacat el fet que amb la feina de les investigacions es millora la qualitat de vida de les persones.

Catàlisi química

El jurat del II Premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l’Enginyeria ha reconegut el professor Rubén Martín per la seva visió innovadora i creativa de la catàlisi química i per les seves respostes a les necessitats i demandes de la societat dins un context de desenvolupament sostenible.

Una de les línies d'investigació més destacables de Rubén Martín es basa en dissenyar "varetes màgiques" capaces de preparar àcids grassos mitjançant la fixació de gasos contaminants com el diòxid de carboni (CO2) en hidrocarburs saturats derivats del petroli. Aquestes "varetes màgiques" són catalitzadors que permeten de dur a terme infinitat de reaccions sense que aquestes es consumeixin en el procés ni generin residus. Aquesta investigació té una gran rellevància atès que els àcids grassos són de vital importància en la indústria química, tèxtil, cosmètica i agroalimentària, amb un valor de mercat que arribarà als 20.000 milions de dòlars el 2023.

Resistència bacteriana als antibiòtics

Per la seva banda, el jurat del XIII Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Biomèdica ha reconegut al Dr. Daniel López Serrano com a guanyador del premi 2018 per la seva innovadora contribució en el camp de la resistència bacteriana als antibiòtics, tema d'immensa rellevància biomèdica i sanitària a nivell mundial.

Segons el Dr. López Serrano "el 35% dels pacients hospitalitzats s'infecten per bacteris resistents als antibiòtics dels quals un 20% moriran per la infecció. De fet, a Espanya suposa unes 35.000 morts l'any, 30 vegades més que per accidents de trànsit ". Per això, el seu laboratori estudia el bacteri patogen Staphylococcus aureus multi-resistent, també conegut com MRSA, que resisteix una gran gamma d'antibiòtics, que ha colonitzat els hospitals de tot el món i que genera infeccions molt difícils de tractar en pacients hospitalitzats per un altre motiu.

Fundació Banc Sabadell

La Fundació Banc Sabadell es va constituir com a fundació privada el 1994 amb la intenció d'estimular l'excel·lència i promoure el coneixement de la cultura. El seu objectiu és promoure activitats de divulgació, formació i investigació en els àmbits educatiu, científic i cultural, així com fomentar el talent jove i donar-hi suport.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem