La gent gran, cada vegada més jove

Les dades mostren que els majors de 65 anys envelleixen cada vegada més activament i a Sant Cugat hi ha un ventall d'opcions per fomentar-ho

Durant tota aquesta setmana, del 29 de setembre al 5 d'octubre s'ha estat celebrant la Setmana de la Gent Gran i a Sant Cugat s'han fet diferents activitats per als majors de 65 anys. I és que el col·lectiu de la gent gran és cada vegada més actiu, segons mostren les dades sobre diferents àmbits de vida, recollides a l'Idescat o proporcionades per l'Ajuntament de Sant Cugat.

L'evolució de la presència de la gent gran a Sant Cugat

Les persones majors de 65 anys han anat guanyant força al municipi en els darrers 10 anys. De fet, actualment és un dels col·lectius amb més presència al municipi, segons mostren les dades. L'any 2008, per exemple, Sant Cugat tenia una població de 79.253 habitants, dels quals 8.117 eren persones grans, el que suposava un 9,8% del total de la població. Aquestes xifres no han deixat d'augmentar any rere any, en part per la baixada de la natalitat i l'increment de l'esperança de vida. En aquest sentit, l'any 2017, amb una població total de 90.727 habitants, a Sant Cugat el col·lectiu de la gent gran estava format per 11.561 persones (un 12,7% del total).

 

Dades de vida de la gent gran

Encara que pugui sembla curiós, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, el col·lectiu de la gent gran és el que més esport practica de tots els col·lectius per llindars d’edat, i el segon en la classificació d’hores destinades a l’activitat física. De fet, segons recullen les dades de l’Idescat, més de la meitat de les persones majors de 65 anys fa activitat física: un 51,1%. A més, la mitjana de temps diari destinat a cuidar el cos entre aquest col·lectiu és d’una hora i un minut, més que el temps destinen, de mitjana, els joves de menys de 25 anys: 56 minuts.

D’altra banda, l’Idescat també recull que fins a un 19,1% dels majors de 65 anys realitza tasques de voluntariat o un 20,5% s’interessa per la informàtica i aficions relacionades. Si bé és cert que en les últimes dues dècades la mitjana de majors de 65 anys que practiquen activitat física s’ha mantingut sense créixer, sí que ho ha fet en voluntariats o aficions. De fet, segons dades del 2003, els interessats en informàtica i aficions eren només un 10,7%, gairebé la meitat que en l’últim estudi. També eren menys els que feien tasques de voluntariat, un 17%.

Tots aquests condicionants, sumats als avenços mèdics i científics fan que l'esperança de vida també augmenti. En el total de Catalunya, el col·lectiu de la gent gran representa el 24,17% de la població total. Aquest percentatge ha anat creixent en els últims anys per dos motius fonamentals: la baixada de la natalitat i l’augment de l’esperança de vida. I és que l’esperança de vida té relació amb totes les xifres anteriors: la gent gran és cada vegada més activa i, per tant, arriba amb més salut tant física com mental a l’època final de la vida. En aquest sentit, cal remarcar que l’esperança de vida mitjana a Catalunya és de 83,63 anys, mentre fa prop de 20 anys era de 80,10 anys.

 

L'oferta de l'Ajuntament per al col·lectiu

L’Ajuntament destina part dels seus recursos a la gent gran, perquè puguin gaudir d’un envelliment actiu. Per això, a banda de comptar amb diferents casals municipals, ofereix un seguit d’ajudes per fomentar l’activitat, tant física com mental, entre el col·lectiu. Una de les propostes més destacades en aquest sentit és la rebaixa econòmica que es fa a la gent gran en diferents centres esportius municipals. I és que tant per a instal·lacions esportives, com per a activitats de l’OMET i les entrades a les piscines municipals, els majors de 65 anys disposen de preus especials.

A més, ja hi ha alguns parcs públics de la ciutat que compten amb estacions d’exercici per a la gent gran, que tenen per objectiu promocionar i fomentar la pràctica d’exercici físic entre els majors de 65 anys. En aquest sentit, hi ha un total de 9 estacions d’activitat al llarg dels parcs i jardins del municipi.

Campanya de respecte per a la gent gran

L’Ajuntament de Sant Cugat ha engegat la campanya ‘Bon tracte a les persones grans’ amb l’objectiu de promoure el respecte a aquest col·lectiu. A través de diferents accions, es vol sensibilitzar a la resta de la població de la importància de respectar i tenir un bon tracte a la gent gran del municipi.

Més info: Sant Cugat engenga una campanya de respecte per la gent gran

La Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat

En mig del context del malestar de la gent gran per la situació de les pensions arreu del país, a Sant Cugat va néixer una plataforma amb l'objectiu de reivindicar els drets d'aquest col·lectiu i tractar de millorar la seva situació des de l'àmbit local. En aquest sentit, la plataforma es va constituir als voltants del mes de febrer i ja ha tingut diferents reunions amb l'Ajuntament, per tal que el consistori apliqui polítiques favorables al ben estar dels pensionistes. Amb tot, la plataforma ja ha aconseguit que s'obri una Oficina d'Atenció al Pensionista, tot i que el seu president, Josep Maria Bové, reclama que s'hi afegeixin més prestacions.

Més info: Sant Cugat obre l'oficina per atendre els pensionistes

D'altra banda, l'Ajuntament s'ha compromès també a aplicar un IBI més favorable per al col·lectiu de la gent gran i està treballant en la creació de la Targeta del Pensionista, una de les reivindicacions estrella de la plataforma, que reclama que, a través d'aquesta targeta, se'ls apliqui descomptes en el comerç local, així com la gratuïtat en les estacions d'FGC del municipi i d'altres avantatges per poder mantenir una vida digne, tenint en compte el nivell de les pensions.

Així, les reivindicacions de la Plataforma de Pensionistes giren entorn de diferents àmbits (habitatge, mobilitat, economia, etc.). Els membres de l'entitat asseguren que seguiran manifestant-se davant de l'Ajuntament fins que no es compleixin totes les seves reivindicacions i argumenten que si no ho fan, els partits polítics deixen de sentir el seu "alè al clatell i es relaxen".

 
Comentaris

Destaquem