La plaça de Joana Raspall, una reivindicació de l'AFA de la Joan Maragall feta realitat

La plaça de Joana Raspall, que s'inaugurarà oficialment a l'abril, materialitza la reivindicació de l'AFA de l'escola Joan Maragall per millorar l'entorn urbà de l'escola

L'AFA de l'escola Joan Maragall veu materialitzada una de les seves principals reivindicacions en la darrera dècada: millorar l'entorn urbà de l'escola. I és que l'espai que hi ha davant del centre, que romania amb mal estat des de feia temps, s'ha rehabilitat en els darrers anys i, ara, el 26 d'abril s'inaugurarà oficialment amb el nom de plaça de Joana Raspall, qui fou escriptora i lexicòloga catalana. Si bé és cert que aquest espai es va remoledar l'any 2014, serà ara quan es posi la cirereta al pastís, amb la inauguració oficial, col·locant el nom de l'escriptora. I és que el reglament del nomenclàtor assenyala que fins que no hagin passat 5 anys de la mort d'algú, no es pot posar el seu nom en cap zona urbana (carrer, plaça, parc, avinguda,etc).

Joana Raspall va morir el novembre del 2013 i, per tant, fins ara no es podia posar el seu nom. En aquest sentit, des de l'AFA assenyalen que van proposar aquest nom per a la plaça perquè Raspall és una autora molt treballada a l'escola, i els semblava pertinent, a més, "reivindicar el paper de la dona".

Així, durant la jornada del 26 d'abril es realitzaran diferents actes i activitats en l'espai, amb la presència de familiars de Joana Raspall i una xocolatada popular programada.

La història de la reivindicació

Les reunions de l'AFA amb l'Ajuntament per millorar l'entorn urbà de l'escola van iniciar-se el 2007, aconseguint diferents propòsits. No va ser fins al 2012, però, quan va aparèixer la proposta de remodelar la plaça que es troba a l'encreuament del carrer Escoles i el passeig Sant Magí (la futura plaça de Joana Raspall), aconseguint que es convertís en una zona de prioritat per a vianants. "Com estava plantejat aquell espai, era un despropòsit per a la seguretat", assenyalen els membres de l'AFA que van iniciar aquest projecte. Tot i la fluïdesa de les reunions, l'Ajuntament va descartar, d'entrada, aquesta remodelació que demanava l'AFA, al·legant convertir la placeta en espai lliure de cotxes pel seu elevat cost econòmic.

Durant el 2013, l'Ajuntament va presentar el Pla de Mobilitat Urbana, i l'AFA de l'escola Joan Maragall va presentar la següent al·legació al primer document, sobre diferents aspectes de mobilitat en la zona: "Atès que el passeig Sant Magí és xarxa bàsica segons el PGM té un ús de xarxa local segons la diagnosi del PMU. Abans de fer qualsevol mena d'actuació important en aquest carrer que pugui alterar la mobilitat actual, es farà un estudi específic on s'estudiaran els paràmetres de mobilitat, accessibilitat, seguretat viària, impacte ambiental, urbanització i contaminació acústica i es tindrà en compte la singularitat de l'escola Joan Maragall. L'assignació pressupostària per executar les mesures correctores i millores urbanes s'haurà d'ajustar en funció de l'esmentat estudi".

Finalment, l'any 2014, el Ple Municipal va aprovar el PMU, acceptant l'al·legació presentada per l'AFA del centre, però la reivindicació per remodelar l'espai de la plaça seguia sense veure's satisfeta, tot i que l'Ajuntament valorava la proposta. "Aquesta placeta que, simbòlicament, no té nom, necessita convertir-se en un espai públic de qualitat, un nou espai guanyat al centre de la ciutat. Per aquesta raó l'AMPA i l'escola considerem que el nostre projecte de reforma és necessari i continuarem insistint perquè es faci", deien des de l'AFA (aleshores AMPA), el 2014.

Per últim, van utilitzar un reglament de participació ciutadana per tornar a presentar la proposta al ple, on va acabar sent aprovada. Així, l'estiu del 2014 es van realitzar les obres, i a l'inici del curs 2014-2015, l'espai ja estava remodelat. "Això demostra d'empoderament, ensenya que la feina en equip i col·lectiva té retorn", expliquen els membres de l'AFA que van iniciar el projecte.

 

 

 

 

 
Comentaris

Destaquem