La Universitat Internacional per la Pau tanca un altre estiu de reflexió a Sant Cugat

Sant Cugat ha acollit un any més el curs d'estiu de la Unipau, un espai de reflexió per entendre el món

La Universitat Internacional per la Pau ha tancat la 33a edició del curs d’estiu, que s’ha celebrat al Centre Borja amb la seguretat com a tema principal de debat entre el 5 i l’11 de juliol. Un any més, l’Unipau ha ofert una mirada alternativa al relat majoritari per entendre el món i els conflictes que pateix i s'ha convertit en un oasis per reflexionar sobre la realitat que ens envolta.

Reconeguts experts en la pau i conflictes internacionals han passat per Sant Cugat per posar llum sobre aspectes relacionats amb la seguretat i la violència; entre els quals destaquen Julio Rodríguez Fernández, excap de l’Estat Major de la Defensa; Juan Manuel Sánchez Gordillo, alcalde de Marinaleda; Pepe Beunza, primer objector de consciència a l’estat espanyol; o Aude Fleurant, directora del Programa d’Armament i Despesa Militar al Stockholm International Peace Research Institute.

Desenes de santcugatencs han passat per alguna de les trenta conferències que s’han ofert, que han tractat qüestions com  el moviment de les Dones de Negre a Israel, la paradoxa d’una societat segura i terroritzada o polítiques locals de prevenció de violència racista.

“Donem per segura la Unipau i hem de saber valorar el que ens aporta i seguir construint-la entre tots”, ha reflexionat José Ángel Ruiz, professor i membre del Instituto de la Paz y los Conflictos de la Universitat de Granada, que ha ofert les conclusions del curs d'estiu aquest dimecres 11 de juliol.

D’impossible a possible

El Centre Borja ha acollit un any més el curs d'estiu de la Unipau FOTO: Artur Ribera

Aquest dimecres 11 de juliol s'ha tancat el curs d’estiu de l’Unipau amb les conclusions habituals del professor José Ángel Ruiz, un habitual del programa. Ruiz ha repassat les principals reflexions fetes durant els dies anteriors i s'ha preguntat: “Som una minoria petita per un desafiament molt gran. Serveix per a alguna cosa la Unipau o és només un espai de reflexió?”. Davant d'això, ha demanat no ressignar-se: "El nostre motor és el sentit del deure, no ens podem quedar impassibles davant les injustícies. S'ha d'actuar en positiu per canviar el món".

El professor de Granada ha recordat la importància de les actuacions individuals que han aconseguit convertir l’impossible amb possible, com la supressió del servei militar obligatori. A més, ha insistit en la necessitat d’escoltar les persones que pensen diferent: “El racisme ve per desconeixement de l’altra i la deshumanització”. Així, ha demanat crear narratives que integrin tots els relats i tots els punts de vista: "Les narratives no maten, però poden crear prejudicis".

Un altre punt important del curs d'estiu de la Unipau ha estat la seguretat. "Hi ha el fals debat de seguretat contra llibertat", ha lamentat Ruiz, que ha reflexionat que "després de tanta seguretat i renunciar a la llibertat, cada vegada hi ha una societat més atemorida".  "El problema és que hem creat un entorn violent", ha sentenciat.

Finalment, ha assenyalat que "l'única espècie que s'ha desmarcat de la naturalesa és l'ésser humà" i ha denunciat que "la vida es tracta com una mercaderia". "Hem d'assumir la nostra fragilitat, som com dèbils i vulnerables i ens necessitem els uns als altres".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem