Lederach: "La seguretat no depèn de les armes, sinó de les relacions humanes"

John Paul Lederach, professor de Construcció de Pau als EUA ha estat l'encarregat de realitzar la sessió inaugural del curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau, que tracta sobre la seguretat

El curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau 2018 ja està en marxa. Ha engegat amb una masterclass inaugural a càrrec del professor de Construcció de Pau a la Universitat de Notre Dame d'Indiana, als Estats Units, John Paul Lederach, que ha fet investigació sobre diferents processos de negociació en diferents conflictes, el dijous 5 de juliol. El professor ha començat la ponència explicant que és possible viure amb un altre tipus de seguretat. de fet, el tema central del curs d'estiu de l'UNIPAU d'enguany es titula: 'Una altre seguretat és possible'.
 

Lederach ha volgut tenir un detall amb la 70a d'assistents en la inauguració i ha saludat en català. Posteriorment, però, ha fet la conferència en castellà "per comoditat", ha explicat. "La feina que he pogut fer en contextos de conflictes armats, problemàtics, etc són els llocs amb més recursos d'imaginació per sortir de la situació i aconseguir una sensació de seguretat lluny de les armes", ha explicat el professor.
 

A banda de fer una masterclass sobre la temàtica, Lederach ha explicat també diverses vivències i experiències que ha anat passant durant la seva dilatada trajectòria. "Segons el que he anat veient, puc afirmar que una altre seguretat és possible i aquesta existeix en zones altament impactades per la violència, perquè els que l'han patit són capaços de transformar el seu context segons el que han experimentat. La imaginació és clau per entendre un altre concepte de seguretat", ha afirmat el professor.
 

D'altra banda, el ponent ha deixat una frase que ha despertat l'esperança de la sala: "La seguretat humana no depèn de la quantitat i la mida de les armes, sinó de la qualitat de les relacions humanes, el coratge d'actuar de manera pràctica i accessible segons les nostres conviccions", ha sentenciat el professor.
 

El curs comptarà amb 6 sessions més, fins al dimecres 11 de juliol.

Presència dels col·laboradors de la UNIPAU

Els col·laborados de la UNIPAU han iniciat la sessió inaugural. FOTO: Silvia Polanco

La sessió inaugural ha comptat amb la presència dels col·laboradors de la UNIPAU. Per això, abans de començar la ponència del professor Lederach, la regidora d'Educació de l'Ajuntament, Esther Salat; un representant dels Jesuites de Centre Borja, Pep Mari; una representat de l'Institut Català Internacional de la Pau, Carme Colomina; el director de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, Salvador Gausa i el director general de l'Agència Catalana de Cooperació, Manel Vila, han adreçat unes paraules de bevinguda.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem