López, de la Plataforma de Pensionistes: "Tenim prou força per decidir qui ens governa"

No fa ni un any que existeix la Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat, però aquest col·lectiu ja ha aconseguit materialitzar alguna de les seves reivindicacions

La Plataforma de Pensionistes va néixer al mes de febrer, en un context de descontentament dels pensionistes en l'àmbit nacional per la precarietat de les pensions i les condicions de vida d'aquest col·lectiu. En aquest sentit, aquesta plataforma ja ha aconseguit materialitzar alguna de les seves reivindicacions en la política municipal, com ara la creació de l'Oficina d'Atenció al Pensionista o la garantia que de cara a l'any 2019 tindran avantatges amb l'IBI. De totes maneres encara els queden demandes per realitzar, una de les més importants, la Targeta del Pensionista.

Per què neix la Plataforma de Pensionistes?

Paco López: Un grup de persones ens vam fer ressò d’un whatsapp que va córrer a nivell nacional, amb el qual es convocava als pensionistes a reunir-se davant dels ajuntaments, els dilluns a les 12 h, per reivindicar el concepte de les pensions. Aquest va ser l’origen de la plataforma. Vam començar sent 4 persones i s’ha anat afegint gent fins a arribar a un nombre de persones força interessant.

Quines són les seves reivindicacions?

Josep Maria Bové: Hem fet diferents actuacions i es nota que tots els partits polítics tenen un interès en la nostra plataforma. Les reivindicacions que vam presentar a l’Ajuntament són sobre Habitatge, Sanitat, Mobilitat, Serveis Socials, Cultura, la Targeta del Pensionista i l’Oficina d’Atenció al Pensionista. De moment ja hem aconseguit l’Oficina d’Atenció al Pensionista, tot i que hi volem incloure matisos.

Quins matisos?

JM. B: En la reunió en la qual ens van presentar la proposta de l'Oficina d'Atenció al Pensionista, nosaltres ja vam ampliar les nostres reivindicacions sobre l'OAP. En aquest sentit hi ha tot un seguit de demandes que s'han d'incloure. L'oficina està oberta, però, a més, s'ha d'anar ampliant amb una sèrie de demandes, com per exemple que hi hagi una atenció sense cita prèvia, perquè hi ha molta gent gran que no té possibilitats de demanar cita per internet o que moltes vegades necessita algú per poder demanar-ho per telèfon. També es demana que l'oficina sigui proactiva i que pugui atendre per telèfon i donar respostes a persones que no hi poden anar. En aquest sentit també demanem que l'oficina faci atenció als districtes, que es desplaces a diferents casals dels barris de Sant Cugat.

Què volen incloure en la Targeta del Pensionista?

P.L: Aquesta targeta ens hauria de donar la possibilitat de tenir descomptes en el comerç de Sant Cugat, en els FGC, incloent-hi la gratuïtat en el transport públic del municipi, etc. La targeta està força avançada i pensem que en uns mesos pot estar ja materialitzada. Seria bo per a tothom perquè ara els pensionistes compren fora de Sant Cugat, pels preus elevats del municipi. Si s’aconsegueix fer la targeta, la gent gran comprarà aquí i hi guanyarà tothom.

Es pot viure dignament, amb una pensió dins de la mitjana, a Sant Cugat?

P.L: Un dels principals problemes que tenim a Sant Cugat és que és una ciutat on no existeix ni el passat, ni el futur i només viu del present. Amb això vull dir que és una ciutat excloent per al passat, per als pensionistes, que estan tenint problemes per viure al municipi i està havent-hi una important emigració, normalment a municipis del voltant de Sant Cugat. Una part molt important de la gent que ha de marxar són majors de 65 anys i els joves. A més, el futur està igual de pelut que el passat. El futur és la gent jove i, ara mateix, és inviable que amb la situació laboral que tenen, els joves puguin viure a Sant Cugat i emancipar-se de les seves famílies.

Quin és l'àmbit que més preocupa a la Plataforma de Pensionistes?

JM.B: Tots. Al cap de poc de formar-se la plataforma es va crear una assemblea i d'aquesta assemblea en va sortir una junta. A partir d'aquell moment la Plataforma de Pensionistes ja va començar a tenir un cos estructural i de força davant de l'Ajuntament i aleshores ens vam reunir amb la que era aleshores alcaldessa, Mercè Conesa, i després ens hem reunit amb l'actual alcaldessa, Carmela Fortuny. Totes dues van acceptar amb força interès les nostres reivindicacions. No oblidem que tenim unes Eleccions Municipals d'aquí a uns mesos i, per tant, és un moment dolç per parlar amb l'Ajuntament. A partir d'aquí hem tingut diferents actuacions, ens hem reunit amb totes les forces amb representació a l'Ajuntament, etc. L'objectiu que tenim és millorar la situació en tots els àmbits que puguem.

La Plataforma de Pensionistes s'ha mostrat especialment preocupada per l'àmbit de Serveis Socials.

PL: En el tema de Serveis Socials és una necessitat urgent augmentar les residències a Sant Cugat, siguin públiques o concertades. Calen més places perquè per una població de 90.000 persones hi han 300 places, entre residències privades i públiques. També cal incrementar l'oferta d'activitats esportives. Si mantenim a la gent activa, que faci activitat i, sobretot, que es relacioni amb el seu entorn, estarem potenciant la seva salut. Hem d'aconseguir també ajudes amb odontologia i per a podòlegs, perquè la gent gran pateix molt de la boca i dels peus.

Quins avenços dirien que han aconseguit des que es va constituir la plataforma?

JM.B: Bé, en primer lloc l’Oficina d’Atenció al Pensionista (OAP). El que passa és que nosaltres volem ampliar les nostres demandes sobre l’oficina. L’OAP ja està oberta, però s’ha d’anar ampliant amb, per exemple, una atenció sense cita prèvia, que es pugui atendre a persones per telèfon, que no poden anar-hi per problemes de mobilitat, etc. També hem aconseguit una garantia que l’any 2019 l’IBI serà més avantatjós pels pensionistes, I vam aconseguir que els CAP no es tanquessin durant l’agost. Un avenç important també, però que està en una fase molt pre-eliminar és la Targeta del Pensionista, que ens ha de permetre un seguit d'avantatges. La targeta està força avançada i crec que amb uns mesos estarà materialitzada.

Fins quan se seguiran manifestant?

JM.B: Sempre que calgui i fins que no acabem d’aconseguir els nostres objectius i reivindicacions.

P.L: Hem de tenir en compte una cosa, en el moment que baixi la pressió de les nostres manifestacions, els polítics deixaran de sentir el nostre alè al clatell i, per tant, la intensitat per part d'ells a l'hora d'engegar reivindicacions nostres, baixarà considerablement. Els hi hem de fer veure que aquest col·lectiu té prou força per decidir qui ens governa. El PDeCAT va aconseguir el govern el 2015 amb 13.500 vots i només els pensionistes som prop de 14.000 persones al municipi. Per tant, el que intentem explicar als polítics és que si hi ha una mobilització d'aquest col·lectiu de manera unànime, decidim qui ens governa. Si això ho tenen clar es mouran, per interessos polítics evidentment, però es mouran per anar trobant i posant en pràctica real les nostres demandes.

Què els hi dirien als partits polítics?

JM.B: Els hi diríem a tots que tinguin molta més sensibilitat per a la gent gran. Quan ens vam acostar als Serveis Socials se'ns va presentar la Taula de la Gent Gran com a únic element per als pensionistes i personalment ho vaig trobar decebedor. Això no vol dir que el que s'hagi fet fins ara no estigui ben fet, al contrari, però si parlem, per exemple de residències, només en tenim una de pública i amb tres anys de llista d'espera. Sant Cugat també es mereix un Parc d'Habitatge Social i pot apostar-se per al cohabitatge. També els diríem que cal reduir el temps d'espera dels CAP, que actualment és d'una mitjana de 20 a 25 dies des que demanes hora, etc. Hem de tenir una sensibilitat especial amb els pensionistes i la gent gran.

 
Comentaris

Destaquem