contingut promocionat

 

Logo Sant Cugat Fruits

 

 

Morales: “Els productes de temporada tenen més beneficis per la salut”

Avui parlem amb en Juan Manuel Morales, fruiter i propietari de Sant Cugat Fruits

És millor consumir fruita de temporada?

Doncs parlant d’això podríem entrar gairebé en un debat quasi filosòfic: l’evolució de l’ésser humà s’ha produït gràcies al que ha anat menjant del que ha trobat a la mateixa natura. És a dir, cap a l’estiu consumim fruita amb més suc perquè el cos ho necessita i durant la tardor la fruita té més greix per recuperar el pes, que en teoria, hauríem d’haver perdut durant l’estiu. Realment, el consum de fruita de temporada és més aviat una filosofia de vida per retrobar-nos amb la natura.

 

SANT CUGAT FRUITS BANNER 300X250

 

Hi ha diferències entre els productes de temporada i d’hivernacle?

Si consumim productes del temps, el pagès cultiva els seus productes a l’aire lliure amb sol i vent natural, cosa que fa que tinguin més beneficis per a la salut. Els productes d’hivernacle, per una altra banda estan destinats totalment a la producció massiva. El que els interessa és la producció més ràpida possible. Això, no treu però, que la fruita no tingui la qualitat necessària per ser consumida sense cap tipus de problema.

Quin tipus de productes ens podem trobar ara?

Sortint de l’estiu ens trobem amb les darreres síndries, que comencen a perdre la seva qualitat. El meló, tot i que dura més que la síndria, també comença empitjorar pel que fa a les seves característiques. Ara el que comencem a trobar és la fruita més aviat de tardor: figues, magrana, moniato...

Llavors, a l’hora de detectar la qualitat del producte hem de tenir en compte l’origen, no? 

És clar, a l’hivern a Catalunya no produïm préssecs, però si en trobem a la fruiteria i veiem que són d’Argentina, podem deduir que segurament seran de bona qualitat, ja que allà sí que n’és l’època.

 

 

Quins són els productes locals que tenen més demanda?

Els tres productes que es venen més durant tot l’any són la poma de Girona, el tomàquet en totes les seves varietats d’arreu del territori i les taronges de Tarragona. De tomàquets n’hi ha de molts tipus per tot el país: a la franja en trobem el de Barbastre i al Maresme en trobem un que agafa la salinitat de l’aigua del mar. I el producte del qual no ens podem oblidar és el calçot de Valls! La tecnologia també ens ajuda al fet que hi hagi productes tot l’any, per exemple, la poma i la pera la podem trobar en qualsevol mes gràcies a les cambres frigorífiques on es guarda i conserva.

El pas de les fruites per les cambres afecta la seva qualitat?

A les atmosferes controlades, el que es fa és treure l’oxigen per allargar la vida útil dels aliments. Tot i això, la poma de setembre o octubre dura molt més als magatzems on fem la distribució perquè s’acaba de collir. A l’abril, en canvi, encara que la fruita ha estat conservada en atmosferes controlades, la seva vida s’acaba abans: es madura més aviat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem