Mota: "Esperem que Conesa porti a terme el fet de treure els militars de Collserola"

El Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat (CASC) celebra enguany 21 anys des de la seva fundació.

El CASC, que actualment està format per 12 persones, ha organitzat tres actes per celebrar l'efemèride. D'una banda, l'exposició que, des del passat 6 de maig es pot veure a Cal Temerari. Un recull de les accions que el col·lectiu ha desenvolupat al municipi. A més, el CASC també ha impartit una xerrada presentant una Tesi Doctoral a la UAB sobre la història de l'antimilitarisme a Catalunya i, definitivament, aquest dissabte 14 de maig, celebraven l'aniversari amb el concert de Ze Fuga i Intershow al barri de Sant Francesc.

El TOT entrevista José Fernando Mota, membre de l'entitat, per repassar el passat, present i futur del col·lectiu.

Quina és la raó de ser del CASC?

Durant aquest temps hem fet difusió de temes antimilitaristes i temes socials però com és evident a la societat continua existint un exèrcit, guerres pel món, o sigui no creiem que hàgim tingut un gran èxit però com a mínim creiem que hem fet una tasca de difusió antimilitarista que va començar com a un grup d'insubmisos i va passar a aspectes més contra la guerra. Hem estat dels primers col·lectius a parlar de la desobediència civil de l'ocupació... hem tractat molts temes. Crec que vam ser els primers al poble en parlar d'aquests temes. També hem portat un tema de contrainformació, és a dir, d'informar des de l'altra banda dels diferents conflictes, des de Txetxènia a Irak, les diferents guerres del Golf, Palestina i l'ocupació que fa Israel.

Gràcies a vosaltres la gent de Sant Cugat ha pogut descobrir aspectes de conflictes bèl·lics que desconeixia?

Aquest era un dels objectius quan ens vam fundar. Intentar oferir una altra veu a part de la dels mitjans de comunicació, intentar explicar temes que queden amagats a la premsa i donar el nostre punt de vista de les qüestions militaristes, entre altres.

I perquè Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat?

Som de Sant Cugat però no pensem només en Sant Cugat. Nosaltres vam participar en les mobilitzacions quan es va tancar la caserna de la Guàrdia Civil de Mira-sol i una de les campanyes que tenim oberta a part de l'objecció fiscal a la despesa militar és el fet d'intentar que s'acabin les maniobres militars a Collserola.

Aquest és un tema que fa anys que el lluitem. Vam fer una manifestació i un comunicat. Esperem que ara que la nostra alcaldessa Mercè Conesa, que també és presidenta de la Diputació i, a més, també forma part de la direcció del Consorci del Parc Natural de Collserola porti a terme el que es va aprovar en el Ple de Sant Cugat fa anys. Diversos pobles del costat de Collserola, van aprovar que demanarien que es facin fora els militars de Collserola. Nosaltres no creiem que sigui un espai per fer maniobres militars.

En aquest sentit hem trobat que, fins i tot, han arribat a fer maniobres dins el terme de Sant Cugat, a la Floresta, per exemple. És una campanya que reprendrem quan acabem la campanya de l'objecció fiscal.

I després de tota aquesta tasca quina és la valoració?

Fem una valoració positiva de les coses que hem anat fent, les campanyes a Sant Cugat, i la sensibilització a una part de la població. Hem mobilitzat a molta gent amb aspectes com els de les guerres. El tema de Palestina l'hem fet present a Sant Cugat amb la denúncia del boicot, com una forma de lluita legitima, contra l'ocupació militar d'Israel a Palestina.

Però la feina també té la part fosca. Continuem tenint una cultura militarista, continuem tenint guerres en el món. En aquest sentit queda molta feina per fer.

Com per exemple?

En les dues campanyes que estem centrats. D'una banda, convèncer a la gent que es descompti una part dels impostos de l'IRPF que van al Ministeri de Defensa per pagar l'exèrcit. I de l'altra, reprendrem la campanya per acabar amb les maniobres militars a Collserola.

Com us definiu des del col·lectiu?

Som un col·lectiu obert, de fet hem treballat amb un munt de col·lectius de Sant Cugat amb diferents campanyes, hem estat un grup que hem sabut treballar amb diverses entitats. Així que qualsevol persona que volgués ens podria trobar. Nosaltres ens reunim cada dilluns.

 
Comentaris

Destaquem