Prova pilot per controlar la fertilitat dels senglars a Sant Cugat

La Diputació impulsa un projecte pioner per controlar la fertilitat de senglars en zones urbanes i periurbanes

Sant Cugat és un dels quatre municipis on la Diputació de Barcelona engegarà una prova pilot amb l'objectiu de reduir la fertilitat dels senglars i controlar, d'aquesta manera, la població d'aquest animal. El projecte serà el primer d'aquestes característiques que es realitzarà a l'Estat espanyol i a Europa i permetrà estudiar la viabilitat i contrastar l'efectivitat de l'aplicació d'una vacuna immunocontraceptiva en la població de senglars de vida lliure per inhibir la seva funció reproductora.

La prova pilot es farà sobre un nombre d'exemplars d'entre 50 i 100, amb una durada de quatre anys d'estudi, per tal de poder obtenir uns resultats representatius. Inicialment s'ha previst realitzar-la a les àrees periurbanes dels quatre municipis del Vallès Occidental, els ajuntaments dels quals hi col·laboren, tant estructuralment com econòmicament. A banda de Sant Cugat, són Matadepera, Terrassa i Vacarisses.

Les administracions implicades han decidit impulsar el projecte davant la "preocupació de l'augment de la presència de senglars a les zones urbanes i periurbanes". "L'objectiu respon a la necessitat de posar fre al ritme de reproducció que està assolint el senglar en aquests indrets, per tal de disminuir el nombre d'incidències i millorar la convivència amb l'espècie", destaca la Diputació en un comunicat.

Cal recordar que el Ple de Sant Cugat va aprovar una moció per actuar contra "la plaga de senglars" al municipi.

Liderat per la UAB

La prova pilot farà servir una vacuna que ja ha donat bons resultats amb cérvol als Estats Units i en senglar en captivitat al Regne Unit. El seu mecanisme d'acció és la creació d'anticossos enfront l'hormona alliberadora de gonadotropines (GnRH), hormones que afavoreixen la funció reproductora en els mamífers. Tal com succeeix quan s'aplica una vacuna contra una malaltia, els animals rebran una dosi injectada perquè, al cap d'uns dies, comencin a produir anticossos.

 

Mitjançant la determinació de les hormones relacionades amb la reproducció, l'observació dels teixits de les gònades i els títols d'anticossos es podrà determinar l'efectivitat de l'aplicació de la vacuna. Així, si les hormones disminueixen, els teixits reproductors es mostren inactius i els títols d'anticossos són elevats, s'evidenciarà una resposta positiva enfront de la vacuna.

 

L'estudi científic del projecte està coordinat pel Grup de Recerca sobre Infertilitat (GRI-BCN) de la Universitat Autònoma, liderat per Manel López-Béjar, professor del Departament de Sanitat i Anatomia Animals.

Es pot consumir

"El projecte pilot pot suposar una nova metodologia a tenir en compte i a afegir a les que ja s'utilitzen en la gestió del senglar, segons els seus promotors, que no pretenen la seva utilització com a mesura única ni el seu ús a gran escala", afegeix la Diputació.

 

D'altra banda, els investigadors i administracions asseguren que aquesta vacuna no representa cap risc en relació al consum de carn de senglar. La metodologia proposada és similar a la que s'està utilitzant a Austràlia i Nova Zelanda des de fa més d'una dècada en porc destinat al consum humà, segons destaquen.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem