Puigdomènech, tinent d'alcalde d'Urbanisme: "No tot allò antic mereix ser conservat"

L'Ajuntament de Sant Cugat lamenta que es tirin a terra cases històriques però considera que no es poden protegir totes les edificacions antigues

El tinent d'alcalde d'Urbanisme de Sant Cugat, Joan Puigdomènech, ha afirmat al TOT que "no tot allò antic mereix ser conservat". Són declaracions arran de l'enderrocament de diverses cases antigues del poble, com la d'Uniformes Prat o Cal Dionís, per construir noves edificacions.

Joan Puigdomènech ha explicat el funcionament del Catàleg de Patrimoni de Sant Cugat, elaborat el 2011 i que recull les edificacions i elements arquitectònics que han de ser conservats a partir de la valoració tècnica d'experts. "Una comissió d'experts ens diu quines són les edificacions que mereixen ser conservades pel seu valor històric i arquitectònic", apunta el tinent d'alcalde, que afegeix: "El que no està dins del catàleg i és propietat privada, no està protegit i està exposat a les modificacions o transformació de la ciutat. Aquest és el problema".

Més info: Les cases de poble deixen pas a noves construccions

"Un catàleg que protegís totes les edificacions antigues provocaria un corsé"

Puigdomènech apunta que el catàleg es pot anar "renovant" i incorporant edificacions que haurien de ser conservades, però "sempre amb criteris sobre els valors". A més, considera que no seria positiu incorporar totes les edificacions històriques: "Fer un catàleg que protegís totes les edificacions antigues provocaria a la ciutat un cert corsé que impideria qualsevol modificació".

El tinent d'alcalde reconeix que "sap greu" veure que cases antigues es tiren a terra, però reivindica que "no tot el que és antic mereix ser conservat". "Mereix ser conservat el que té una part de la història i a més el que s'hagi jutjat com una part important de la ciutat". A més, assenyala que els edificis incorporats en el Catàleg de Patrimoni i que aporten un valor han de tenir "un manteniment important perquè la seva restauració no representés molts costos".

Uniformes Prat

Joan Puigdomènech també s'ha referit a l'enderrocament de la casa d'Uniformes Prat i explica que no estava catalogada perquè la comissió de patrimoni no va considerar que tingués elements arquitectònics a preservar. "Lamentablement, perquè entenc que hi ha moltes persones que hi tenen una connexió afectiva, més que amb el valor de l'edifici, amb la seva història".

"Sap greu perquè per molta gent era una referència familiar però des d'un punt de vista de la qualitat arquitectònica en el seu moment no van merèixer estar dins del catàleg", finalitza.

Més info: Enderroquen la històrica casa d'Uniformes Prat

Més informació
 
Comentaris

Destaquem