Sant Cugat actualitza el Pla de Drogues per fer front a les noves tendències de consum

L'Ajuntament ha inclòs una sèrie de modificacions en el Pla de Drogues 2013 - 2018 després de rebre noves dades de consum i diferents diagnòstics en tallers a instituts i durant la Festa Major

El Pla de Drogues 2013 - 2018 està en fase d'actualització, després que l'Ajuntament hagi rebut noves dades de consum de drogues, sobretot entre els joves, i hagi fet diferents diagnòstics, extrets de molts tallers que s'han fet amb joves en instituts de la ciutat o de comentaris, actes i actuacions durant la Festa Major del municipi del darrer any. "Tenim un Pla de Drogues vigent. Durant tot el 2018 hem actualitzat aquest pla vigent. Treballant amb els diferents actors hem vist cap a on han d'anar les tendències", explica la tinent d'alcalde de Polítiques de Cicle de Vida, Progrés Social i Habitatge, Susanna Pellicer. "Des de l'administració no podem fer actuacions, però la nostra tasca s'ha de centrar en la prevenció", afegeix.

Les actualitzacions en el Pla de Drogues

L'enfocament del col·lectiu a qui anava adreçat aquest Pla de Drogues s'ha vist modificat, després dels diferents anàlisis realitzats pel consistori. "Havíem fet moltes coses, però estàvem molt enfocats en els joves i quedaven altres àrees, com per exemple la família, que és molt important, les àrees d'oci o l'àmbit comunitari. Cap a on anirà aquest pla serà cap a la prevenció en aquests entorns molt específics", afirma Pellicer. Segons aquesta actualització del pla, el tractament de la família, doncs, prendrà un paper rellevant: "És important facilitar eines a les famílies, no només perquè ho tractin amb els fills, que de vegades és difícil, sinó habilitant llocs d'atenció on poden anar per tractar el tema, fent reunions de pares als instituts sobre aquests temes, que no es feien, etc", diu.

Pel que fa a les zones d'oci, també hi haurà un increment de la presència de parelles informatives durant l'estiu, que es personen en aquests àmbits per conscienciar als joves i evitar el botellón. "Abans ho fèiem esporàdicament i aquest any hi haurà parelles informatives durant 8 caps de setmana en aquestes zones", assenyala Susanna Pellicer.

De totes maneres, aquest nou enfocament no és incompatible amb les accions que ja es duien a terme, i se seguiran fent, com per exemple tallers i xerrades als instituts. "Cal seguir treballant aspectes de sexualitat, d'estabilitat i d'autoestima, perquè si tot està en ordre, tens menys possibilitats de consumir", diu en aquest sentit la tinent d'alcalde.

Pel que fa a la tipologia de les drogues que es consumeixen a Sant Cugat, cal destacar que la majoria de demandes que ha rebut l'Ajuntament "han estat demandes d'alcohol", segons apunta Pellicer. "També ens han augmentat molt les demandes d'assessorament pel consum de cocaïna", afegeix.

L'alcohol, una de les demandes més habituals a l'Ajuntament. FOTO: Arxiu

L'alcohol, una de les demandes més habituals a l'Ajuntament. FOTO: Arxiu

Les dones tracten menys la drogodependència

D'altra banda, segons dades del Servei d'Atenció a les Drogodependències, l'Ajuntament ha pogut copsar diferències en el tractament de la drogodependència entre homes i dones. "Les dades ens diuen que cada vegada més, hi ha més homes que van a tractament. Les dones hi van més tard, cosa que abans no passava. Els nois van més aviat a tractar-se i a les noies els costa més reconèixer l'addicció", apunta Pellicer, que afegeix que aquestes tendències són les que cal "anar actualitzant en aquest Pla de Drogues 2013 - 2018, abans de fer un pla nou, que ha de passar per votació".

En aquest sentit, la tinent d'alcalde valora també la flexibilitat del pla, per poder incloure-hi modificacions que tinguin en compte noves necessitats: "Tenir un bon pla no és només aprovar-lo, sinó veure una evolució, i en aquests temes de salut és molt important veure també les tendències. Durant un any pots treballar en un tema i, de cop, surt una droga nova i te n'adones que cal anar cap aquí", diu.

Dades de consum entre joves a Espanya

A escala global, les drogues més consumides són l’alcohol, el tabac i el cànnabis. Les dades estatals situen els hipnosedants com la tercera droga més consumida per la població general, per sobre del consum de cànnabis. En relació al gènere, totes les substàncies són més consumides pels homes, excepte els hipnosedants en què la població de dones consumidores duplica la d’homes.

Pel que fa al consum d’alcohol, l'edat mitjana d'inici al consum d'alcohol s’endarrereix per primera vegada als 14 anys. A Espanya, continua la tendència a la baixa del consum d'alcohol iniciada el 2012, tot i que la prevalença continua sent molt elevada. El 76,9% dels estudiants d'entre 14 i 18 anys ha provat alguna vegada a la vida l'alcohol (78,9% el 2014). Entre la població general, el consum és molt generalitzat, un 93,5% l’han provat almenys un cop a la vida.

En relació al consum de tabac, també, per primera vegada, l'edat mitjana d'inici al consum de tabac s’endarrereix fins als 14 anys (14,1 anys, concretament), fet que suposa un retard progressiu d'un any en el primer contacte amb aquesta substància, que el 2006 se situava en els 13,1 anys. Tot i ser dades de consum relativament baixes en comparació amb altres anys, gairebé un 31% de la població general a Espanya fuma tabac a diari.

Al 2015 s’ha observat una frenada de la tendència ascendent del consum d’hipnosedants. En el cas dels hipnosedants entre les persones joves (amb recepta o sense), l'edat d'inici en el consum ha caigut lleugerament fins als 13,7 anys, continuant així el descens iniciat el 2012.

El consum de cocaïna entre els joves, per terme mitjà, als 15,1 anys (referit a aquells o aquelles adolescents que comencen a consumir en les edats incloses en l'enquesta).

Pel que fa als controls preventius de consum de drogues, s’han fet més tests de drogues i menys controls d’alcoholèmia, sent significatiu el major nombre de denúncies per positius penals malgrat el menor nombre de controls preventius realitzats l’últim any, en referència al 2016.

 
Comentaris

Destaquem