Sant Cugat continua sense urgències pediàtriques les 24 hores

Sant Cugat ha demanat en reiterades ocasions al Departament de Salut que ofereixi un servei d'urgències pediàtriques les 24 hores al dia

Sant Cugat no disposa de servei d'urgències pediàtriques les 24 hores al dia, malgrat que l'Ajuntament de Sant Cugat va demanar a la Generalitat que el CAP de La Mina l'oferís. Actualment, la ciutat compta amb urgències pediàtriques de dilluns a divendres entre les vuit del matí i les vuit del vespre i els dissabtes de les nou del matí a les tres de la tarda. La resta de franges horàries no hi ha atenció pediàtrica i, en cas d'urgència, les famílies s'han de traslladar a l'Hospital de Mútua de Terrassa.

Sant Cugat és una de les ciutats amb més proporció d'infants del país. De fet, al tancament de 2017, 17.802 santcugatencs i santcugatenques tenien menys de catorze anys. Així, per urgències pediàtriques durant les nits de dilluns a divendres, les tardes de dissabte i diumenges i festius els ciutadans s'han de desplaçar fins a Terrassa.

El cas de Belén Corino

Una de les famílies que ha hagut de passar per aquesta situació és la de Belén Corino, que un dissabte a la matinada va haver de portar la seva filla de nou anys a urgències perquè tenia dolors molt forts sota del pit. El seu marit la va portar al CAP de Sant Cugat, on li van dir que l'havia de portar a l'Hospital de Terrassa perquè semblava una inflamació en el miocardi. Això va generar una "desesperació i un gran ensurt" a la família durant el recorregut de 25 minuts fins a la capital vallesana.

Per fortuna, tot plegat no va anar a més i un pediatra li va confirmar que era una indigestió. A les cinc de la matinada van tornar cap a casa. "Imagino els pares que tenen nadons petits en una situació familiar, i que no tinguin com moure's a aquelles hores fins a la Mútua i la desesperació que poden viure", explica Corino, que afegeix: "Si uns pares acudeixen a un centre d'atenciò mèdica a aquella hora és perquè veuen que alguna cosa no va bé, sinó s'esperen a portar-lo amb el seu pediatra".

És només un dels casos que exemplifica aquesta situació.

La petició de Sant Cugat

El maig de 2017, l'Ajuntament de Sant Cugat va aprovar una moció per instar al Departament de Salut a oferir un servei de 24 hores d'urgències pediàtriques al CAP de La Mina. Els CAPs de Sant Cugat, tot i ser sanitat pública, estan gestionats per l'empresa Mútua de Terrassa.

Més info: Sant Cugat demanarà que el CAP tingui un servei d'urgències pediàtriques de 24 hores

Segons va dir en aquell moment la tinent d'alcalde de Cicles de Vida, Susanna Pellicer, l'Ajuntament ja havia demanat en "reiterades ocasions" al Departament de Sanitat aquest servei. Setmanes després, l'Ajuntament va afirmar que la Generalitat estudiaria la demanda, tot i alertar que cap centre d'atenció primària compta amb servei pediàtric ininterromput.

Més recentment, Susanna Pellicer s'ha reunit amb la secretària de Salut de la Generalitat per abordar aquesta qüestió. L'acord va ser que el Departament donaria una resposta en els pròxims mesos.

Amb tot, per ara no s'ha donat resposta a aquesta demanda.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem