Sant Cugat destapa el ViLab, un espai que vol recuperar el passat vitivinícola de la vila

El ViLab s'ubica al costat del Celler Cooperatiu i té per objecte descobrir el llegat vitivinícola de Sant Cugat a base d'innovació i experiències

Sant Cugat ha destapat el ViLab, un espai, ubicat al cantó del Celler Cooperatiu que té per objectiu descobrir i fer valdre la importància del sector vitivinícola al municipi durant els segles XVIII, XIX i inicis del XX. Per aconseguir-ho, utilitzarà la innovació i les experiències sensorials adreçades als visitants, que podran passar pel ViLab els diumenges, d'11 h a 2/4 de 14 h, o bé reservant cita prèvia per fer una visita. "Hem volgut incorporar un espai on volem innovar des de la cultura i des de la recerca. És un espai pensat per a tots els públics, on passaran moltes coses", ha explicat l'alcaldessa, Carmela Fortuny, durant la inauguració del nou espai. "És un espai transversal i el que volem és que hi passin moltes coses, pensades per a totes les edats", ha afegit.

Celler Cooperatiu adornat per la presentació. FOTO: Bernat Millet

Celler Cooperatiu adornat per la presentació. FOTO: Bernat Millet

Es tracta d'un espai impulsat per l'Ajuntament, i que compta amb l'estreta col·laboració de diferents institucions, com la Facultat de Recerca de la Universitat de Barcelona, l'Institut Català del Vi, la Fundació Alícia o el Consell Comarcal del Vallès. Així, més de 30 anys després de l'última premsada de vi al Celler Cooperatiu (1987), Sant Cugat recupera el que fou l'impuls econòmic més important per la vila durant més de dos segles: el vi. Per això s'ha creat el Consell General del ViLab, format per diferents actors del sector: productors de vi, pagesos, gent de la universitat, etc. "Les ciutats ens hem de promocionar amb aquelles coses de les quals podem explicar històries. És important poder recuperar aquesta història vitivinícola i de pagès de la nostra ciutat, que s'explicava amb una part més documentada, però no des de la innovació i l'experimentació", ha explicat Fortuny.

El producte estrella del ViLab és una maqueta de Sant Cugat, que incorpora alta tecnologia, i explica el desenvolupament del sector vitivinícola al municipi, situant els centre neuràlgics de l'època a través d'una projecció mapping, amb llum i colors, que ve acompanyada d'un text que va narrant aquest desenvolupament al llarg del segle XVIII i XIX.

Cal destacar que l'Ajuntament ha fet una inversió de 80.000 euros per aquest projecte, que s'ubica en l'antiga seu del PSC. Ara, l'Ajuntament és qui té llogat aquest local de 90 metres, que és propietat de la vitivinícola.

 

 
Comentaris

Destaquem