Sant Cugat es transporta al 1917 per celebrar el centenari de l'arribada del tren

Centenars de santcugatencs se sumen a la celebració dels cent anys de l'arribada del ferrocarril a Sant Cugat

Sant Cugat ha viatjat en el temps aquest diumenge 29 d'octubre per celebrar el centenari del tren. Concretament, la ciutat ha tornat al 1917 per recordar el primer ferrocarril que va arribar fins a la ciutat des de Barcelona. Un cercavila amb vestits d'època ha recorregut l'eix de vianants, des de la plaça d'Octavià fins a la plaça de Lluís Millet, on s'ha fet l'acte central de la festa. Un acte que ha presidit Josep Rull, que ha exercit com a conseller de la Generalitat desobeint així el cessament per part del govern espanyol. [Les millors fotos de la festa del tren]

Aquest ha estat l'acte central de la celebració del centenari de l'arribada del ferrocarril a Sant Cugat, que contempla un programa amb una trentena d'activitats que s'allargaran durant el 2018. Unes 3.500 persones han passat des de dijous, quan es va inaugurar l'exposició pel centenari, per activitats de celebració de la festa del tren.

Centenars de santcugatencs han seguit el cercavila i s'han aplegat a la plaça de l'estació per recordar una de les fites més importants en la història moderna de la ciutat. Així, desenes de persones vestides com a principis de segle han emulat el dia de la l'arribada del primer tren al 1917. No hi han faltat les caracteritzacions de l'alcalde de l'època i altres autoritats, que han fet una recració del dia de la inauguració.

Transformació de Sant Cugat

"Estem molt contents. L'arribada del ferrocarril va suposa una transformació de la nostra ciutat i va suposar un progrés molt important per motes famílies de Sant Cugat", ha destacat l'alcaldessa, Mercè Conesa, que s'ha mostrat orgullosa per la gran quantitat de persones aplegades per celebrar la festa del tren. Conesa també ha posat l'èmfasi en la importància del tren com a mitjà de transport per garantir una mobilitat sostenible i de futur.

El president de Ferrocarrils de la Generalitat, Enric Ticó, també s'ha congratulat per la bona acollida entre els ciutadans: "Aquest acte posa de manifest que ens sentim molt estimats a Sant Cugat i nosaltres també estimem molt a Sant Cugat". Ticó ha destacat l'evolució conjunta d'aquests cent anys i ha recalcat que avui en dia, 36.000 persones agafen el tren diàriament a alguna de les set estacions de Sant Cugat.

El conseller Josep Rull, molt ovacionat pels santcugatencs i que ha exercit de conseller malgrat el cessament anunciat per Rajoy, ha estat l'encarregat de cloure l'acte i ha destacat l'excel·lència dels Ferrocarrils de la Generalitat: "Una empresa excepcional i extraordinària". "Ara fa cent anys hi va haver una gent que va ser capaç d'imaginar-se Catalunya en gran", ha apuntat el conseller, que ha explicat que la "voluntat era desplegar un programa" per situar el país en la modernitat europea.

"Gent de la societat civil que creia que valia la pena que aquest país es dotés d'infraestructures que generés major prosperitat, això és el que commemorem", ha afegit Rull.

FOTOS: Lali Puig

La Coral La Lira tanca la festa del tren FOTO: Lali Puig

Més informació
 
Comentaris

Destaquem