Tres agermanaments per a Sant Cugat des de l'any 2000

La ciutat signarà el document institucional amb La Haba aquest diumenge, 27 de març

Sant Cugat s'agermana oficialment amb el municipi extremeny de La Haba aquest diumenge, 27 de març. Una relació que signaran l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, i l'alcalde de La Haba, José González, coincidint amb la visita oficial que fa una delegació santcugatenca al municipi d'Extremadura.

Els agermanaments són un sistema de relacions entre ciutats per establir lligams i desenvolupar relacions d’amistat i cooperació, sobre la base del coneixement mutu, el respecte i la tolerància.

Els agermanaments van néixer a França. La idea va sorgir després de la Segona Guerra Mundial dins del procés d’integració europea, i avui compta amb el suport de la Unió Europea. La primera població a posar en marxa la iniciativa va ser la població anglesa de Coventry, que es va agermanar amb Stalingrad, a la Unió Soviètica.

Tercer agermanament

Una delegació santcugatenca visitava Aargub l'any 2009  FOTO: Cedida

Amb el que signa aquest cap de setmana, ja seran tres les ciutats amb les quals Sant Cugat està agermanada. El primer agermanament es va produir l'any 2000 amb l'Aargub, un barri dels campaments de refugiats sahrauís que hi ha a Algèria.

Un agermanament que arribava amb la inclusió de Sant Cugat al projecte Vacances en pau l'any 1999. Un projecte pel qual s'acullen nens i nenes d'aquests campaments de refugiats durant els mesos d'estiu per garantir-los una correcta alimentació i l'atenció necessària.

Una iniciativa que promou l'Associació Sant Cugat amb el poble Sahrauí (SCAPS) que, a més, va inaugurar ara fa cinc anys la Casa de l’Esperança. Un pis on s'atenen nens i nenes sahrauís que, per la patologia mèdica que presenten, no poden ser atesos als campaments de refugiats on viuen.

Deu anys de relació

L'agermanament amb Alba se signava el 2006  FOTO: Arxiu

El ple municipal de Sant Cugat aprovava per unanimitat, el 4 de desembre de 2006, l’agermanament amb la ciutat italiana d’Alba. Un agermanament que es va fer oficial el dia 2 de març de l'any següent amb la signatura oficial per part dels llavors alcaldes Lluís Recoder (Sant Cugat) i Giuseppe Rossetto (Alba) al Monestir.

L'agermanament era el punt àlgid d'una relació entre ambdós municipis que va començar l'any 2002, quan es van fer els primers contactes culturals, empresarials, esportius i polítics entre les dues localitats.

Des d'aquest moment, s'han fet diferents intercanvis entre els dos municipis, tant amb propostes culturals com d'altres entitats del municipi.

Ara, agermanament amb La Haba

Familiars i amics d'Alfonso Guisado, un dels impulsors d'aquest agermanament, assistien al Ple on s'aprovà l'agermanament  FOTO: Artur Ribera

Aquest diumenge, 27 de març, es farà oficial l'agermanament entre Sant Cugat i La Haba. Un agermanament vivia la seva confirmació el 17 de novembre de 2014 quan, al ple municipal, es va iniciar el tràmit administratiu per agermanar aquestes dues ciutats.

Ha estat aquest any, el 15 de febrer, el ple municipal va aprovar el Protocol de Conveni d'Agermanament entre les municipalitats de Sant Cugat del Vallès i La Haba. Un agermanament que neix de la voluntat d'un grup de 'jabeños' i 'jabeñas' residents a Sant Cugat, encapçalats pel desaparegut Alfonso Guisado, que van impulsar l'agermanament entre els dos municipis.

Un agermanament que vindria propiciat pels 134 santcugatencs nascuts a La Haba, segons registra el padró municipal, a data d'1 de gener del 2016.

Per fer oficial l'agermanament, una delegació santcugatenca, encapçalada per l'alcaldessa, Mercè Conesa, i que comptarà amb representants dels grups municipals, la colla de geganters, i una cinquantena de veïns i veïnes santcugatencs que són originals de La Haba, viatjaran fins a la ciutat extremenya entre el 26 i el 29 de març.

Per la seva banda, Sant Cugat ha convidat a La Haba a visitar la ciutat per Festa Major i formalitzar el conveni d'agermanament també a Sant Cugat.

Els agermanaments de la comarca

L'agermanament amb La Haba serà oficial aquest 27 de març  FOTO: Localpres

Són molts els municipis del Vallès Occidental que estan agermanades amb ciutats d'arreu del món.

El municipi veí de Cerdanyola del Vallès està agermanada amb la localitat italiana de Collegno, mentre que Rubí està agermanada amb Ocotal (Nicaragua), Clichy (França), Boyeros (Cuba), Daira de Guelta (Sàhara Occidental) i Padahuel (Xile).

La ciutat de Terrassa està agermanada amb Granada (Nicaragua), Örebro (Suècia), Pàmies (Occitània), Tetuan (Marroc) i Tolosa (Occitània), mentre que Sabadell ho està amb Argub (Sàhara Occidental), Matagalpa (Nicaragua) i Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina).

Més informació
 
Comentaris

Destaquem