Un reportatge sobre l'extrema dreta als Països Catalans obre l'anuari de Media.cat

La publicació anual 'Silencis Mediàtics', elaborada pel Grup de Periodistes Ramón Barnils, desenvolupa temes periodistics d'interès ciutadà que no han tingut protagonisme als mitjans majoritaris

Ja ha sigut presentat l'anuari de Media.cat Silencis Mediàtics, corresponent a l'edició 2016 - 2017 de la publicació duta a terme pel Grup de Periodistes Ramón Barnils, que s'encarrega de la realització de reportatges d'investigació i articles d'anàlisi. Aquesta setena edició de l'anuari serveix com a mostra, ha explicat el periodista santcugatenc Josep Gimeno, del "projecte de periodisme d'investigació de temàtiques silenciades pels grans mitjans de comunicació" que Media.cat desenvolupa.


L'acte de presentació, conduït per Gimeno i dut a terme a l'Ateneu de Sant Cugat, ha servit com a tast del contingut de l'edició d'aquest any. Un treball que, la seva coordinadora i vicepresidenta del Grup de Periodistes Ramón Barnils, Elisenda Rovira, ha destacat com un treball "en la defensa d'un periodisme rigorós i de qualitat sobre el panorama mediàtic dels Països Catalans".


"Tot i l'aparició de multitud de canals de televisió, i tot i el fet que obrim les xarxes socials i ens informem extremadament ràpid, sembla que estem menys informats que mai" ha destacat Rovira. I això és, precisament, el que Silencis Mediàtics intenta canviar "amb la intenció que tots els temes que hem detectat arribin a la societat", ha afegit.


En la mateixa línia ha parlat el professor, periodista i gestor cultural Xavier Fornells, també present a l'acte, que ha indicat que "en una època d'explosió informativa cada cop tenim menys informació. Ja no sabem què ens podem creure i què no ens podem creure".


Pel que fa al contingut, Rovira ha destacat que el tema que obre aquesta edició de la publicació anual és un reportatge de Jordi Borràs, fotoperiodista i col·laborador de Totmedia i editor del TOT Sant Cugat i el Món.cat, que "investiga l'extrema dreta i la impunitat amb què actua". En concret, el text "recull 139 incidents violents a Catalunya del setembre al desembre de 2017" i mostra, segons explica la coordinadora, que "la violència ja no és patrimoni de l'extrema dreta" i hi ha una part dels que l'exerceixen "que ja no hi tenen res a veure".


L'anuari -que és finançat per la Fundació Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, algunes universitats catalanes i una campanya anual de micromecenatge- també inclou en la seva edició 2016-2017 altres textos d'investigació i anàlisi informativa. Exemples en són un article commemoratiu pels 100 anys del naixement de Manuel de Pedrolo, un reportatge sobre l'acceptació dels rols de gènere a les Terres de l'Ebre o la implicació d'algunes empreses catalanes en l'enfortiment de les fronteres a Europa.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem