Valldoreix es prepara per a la 1a revetlla com a territori lliure de petards

Valldoreix es va declarar vila lliure de petards en la sessió plenària del mes de gener

Valldoreix es prepara per celebrar la primera revetlla de Sant Joan com a vila lliure de petards. 

En la sessió plenària que va celebrar l'EMD de Valldoreix el mes de gener, el ple va acordar, amb els vots a favor dels 5 membres de CiU-Actuem i de la vocal de Ciutadans, declarar Valldoreix vila sense petards. Una moció que no va comptar amb el suport ni d'ERC-MES ni de la CUP-PC. 

El fet és que, tot i que la normativa parla de petards en general, els valldoreixencs i valldoreixenques podran tirar petards per tal de celebrar la revetlla de sant Joan. És a dir, que la prohibició no és total. Això sí, en cas de voler comprar petards hauran d'anar fora de Valldoreix, ja que en tot el seu territori està prohibida la venda de tot tipus d'artefacte. 

Tal com recull la llei que regula el sector de la pirotècnia a tot Catalunya, "està rigorosament prohibit disparar coets, engegar globus o qualsevol altre artefacte que contingui foc, a distància inferior a 500 metres de les zones boscoses, atès que es poden provocar incendis forestals". La prohibició, sobretot, s'estén entre el 15 de març i el 15 d'octubre coincidint amb la campanya que anualment activa el Departament d'Agricultura de Catalunya per prevenir incendis forestals. 

El vocal de Medi Ambient de l'EMD de Valldoreix, Joaquim Castelló, ha volgut recordar que "no estem en contra de res i no estem prohibint res. Sí que estem en contra de l'ús irracional del foc". Pel que fa a les revetlles privades que se celebrin el pròxim 23 de juny, Castelló ha destacat que tothom podrà celebrar la seva revetlla i tirar els petards que vulgui, això sí, tenint en compte la normativa i sent conscients de la perillositat a l'hora de tirar els petards. 

I és que tal com recorden des de l'EMD, Valldoreix és una vila que compta amb 400 hectàrees dins els límits del Parc Natural de Collserola i Sant Cugat és una zona declarada com a zona d'alt risc d'incendi forestal. De fet, durant els últims dies, Sant Cugat ha estat en el nivell 2 d'alerta (èssent 3 el màxim) del Pla Alfa que activa Protecció Civil de la Generalitat, en funció del risc d'incendi.

Castelló ha volgut afegir que en els pròxims mesos, Valldoreix comptarà amb un agent cívic que, entre altres, ajudarà a la ciutadania a preparar les futures revetlles de sant Joan i de sant Pere amb seguretat. 

Una decisió amb opinions diferents:

Imatge del ple de gener, quan es va debatre la moció FOTO: Cinta Caballé

La discussió de la moció va provocar divergència d'opinions entre els vocals de l'EMD. De fet, tant ERC-MES com CUP-PC van votar en contra.

En aquest cas, el vocal d'ERC-MES, Noel Climent, ha destacat en declaracions al TOT Sant Cugat que "aquesta moció és de cara a la galeria i no té cap sentit. De fet, només han aconseguit que si algú volia posar la seva paradeta per vendre petards a Valldoreix, no ho hagi pogut fer. Perquè els que en volen comprar aniran a fora del territori valldoreixenc". Pel que fa a la prohibició dels petards, el vocal es pregunta com s'ho farà l'EMD per evitar que la gent tiri petards.

Climent ha apuntat que el que caldria és "educar a la gent a com fer ús de la pirotècnia, perquè a Catalunya som una cultura de foc, però hem d'explicar molt els perills d'aquest".

En les mateixes línies ha parlat el vocal de la CUP-PC Ferran Margineda. "Aquesta moció era un brindis al sol. El que es prohibeix realment és la venda de petards. És una mica hipòcrita perquè no fan res", ha destacat el vocal de la CUP-PC.

Margineda ha destacat que una campanya de sensibilització als valldoreixencs hagués estat el correcte. A més, tal com ha afegit el vocal "hi haurà revetlles privades que incompliran l'única normativa sobre l'ús dels petards, la del Parc de Collserola que va fonamentar la moció. A més, i pel que fa a la moció, el vocal ha afegit que, a hores d'ara, Valldoreix "continua sense disposar d'una ordenança específica que no deixi cap dubte a la ciutadania sobre quins són els límitis d'ús de pirotècnia al llindar del parc natural i quines conseqüències ambientals o punitives pot tenir el seu incompliment".

Finalment, el president dels Diables de Sant Cugat, Èric Ricart, ha destacat que amb decisions com aquesta "la cultura popular perd. De fet hi ha zones de Valldoreix on es poden tirar petards sense perill". Per Ricart, president de la colla del foc local, caldria informar i sensibilitzar a la gent perquè tingués precaució amb el foc, en comptes de prohibir.

Què diu la llei sobre els petards?

Els petards d'aquest estil sí que es podran tirar sempre i quan sigui en zones allunyades del bosc FOTO: David Fernàndez

Les ordenances del Parc Natural de Collserola i el Decret llei 64/1995 estableixen diverses normes de prevenció d'incendis.

Pel que fa al capítol 4 d'aquesta llei, en l'article 15 s'específica que, a part que no es pot fer foc durant el període comprès entre el 15 de març i el 15 d'octubre, no es pot fer foc de qualsevol tipus d'activitat sigui quina sigui la finalitat. No es poden cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, no es poden fer focs d'esbarjo, ni focs d'activitats relacionades amb l'apicultura, entre altres.

És precisament en aquest article on es detalla que queda prohibit llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc.

Tal com diu aquest mateix Decret, qualsevol d'aquestes infraccions seran sancionades d'acord amb el que estableixen les lleis d'incendis forestals.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem