Els veïns de Jardins del Vallès interpel·len al Síndic pel projecte de l'Amfiteatre

Els veïns i veïnes de la zona es mostren contraris al projecte de construcció d'un amfiteatre als Jardins del Vallès, tot i coincidir amb la necessitat d'arranjar el parc

Els veïns i veïnes de la zona pròxima al parc dels Jardins del Vallès han presentat una queixa al Síndic de Greuges, perquè valori la mostra de rebuig dels veïns al projecte de construcció d'un amfiteatre a Jardins del Vallès, que es deriva dels Pressupostos Participatius 2016-2017. De fet, segons expliquen els veïns, sempre han estat en contra de la construcció d'aquest amfiteatre, i ho han fet saber més d'una vegada a l'Ajuntament: "La revisió de les idees originals no considera la proximitat dels habitatges (35 metres), no encarrega cap estudi acústic, ni considera l'impacte de l'increment de tràfic de vehicles i el seu aparcament a una zona ja molt saturada. El projecte hauria de ser descartat en aquest punt", assenyalen en un comunicat, en el qual afegeixen que el consistori no va parlar amb els veïns més propers "per entendre la problemàtica del parc".

En contra del projecte

Cal recordar que el projecte preveu que l'amfiteatre se situï a 35 metres dels habitatges i, en un primer moment es volia construir amb capacitat per a 860 persones: "Un amfiteatre d'aquestes característiques inevitablement perjudicarà de manera recurrent el benestar dels veïns més propers per la contaminació acústica i pel col·lapse del tràfic de cotxes i els seus aparcaments", expliquen els veÏns.

A més, el trànsit no és l'única preocupació que mostren els residents en la zona dels Jardins del Vallès, que també pateixen per la seguretat: "A banda de l'evident problemàtica de destrucció del nostre dret al descans, estem amoïnats per la utilització il·legal que es farà de l'amfiteatre a qualsevol hora del dia per venta de drogues i botellón, com ja ens ha estat manifestat pels actuals ocupants del parc", asseguren.

Per aquesta situació, els veïns van recollir un total de 641 signatures contràries al projecte, i es van reunir amb el consistori l'any 2017 per parlar sobre el tema, a través de la qual, segons expliquen els veïns, l'Ajuntament reconeix que "es reconeix que estaven aprenent i el procés participatiu no va ser del tot correcte i s'admet paralitzar el projecte fins a arribar a un acord amb els veïns".

Més info: Ajuntament i veïns es reuneixen per parlar del futur Amfiteatre

De totes maneres, tot i les queixes dels veïns, fa uns mesos l'Ajuntament ja va assegurar que el projecte no s'aturaria.

Més info: El projecte de millora dels Jardins del Vallès no s'aturarà

Reducció de l'aforament
 

A més, els residents a la zona expliquen que han "donat alternatives per fer instal·lacions alternatives en aquesta ubicació que aconsegueixin el mateix objectiu de revitalitzar el parc i tota la zona", però "cap es va voler escoltar". Ja amb Carmela Fortuny com a alcaldessa de Sant Cugat, els veïns es reuneixen amb ella i, segons apunten, "es reconeix que un aforament de 860 persones és excessiu i s'accepta reduir la capacitat a un màxim de 100 persones".

En aquest sentit, com apunten els veïns, es va aconseguir reduir considerablement l'aforament de l'amfiteatre: "encara que també ha modificat els paràmetres tècnics i realment ofereix un espai físic per més de 100 persones, reconeixem ques'ha reduït significativament", afirmen.

De totes maneres, a partir d'aquest acord, els veïns afirmen que no han rebut cap imput més per part de l'Ajuntament per arribar a acords per modificar altres aspectes del projecte que tampoc els semblaven bé: "No hem rebut cap mena de resposta en quasi 5 mesos", apunten. "Els planells disponibles a l'oferta de licitació encara són els originals, i no la darrera versió ajustada a un aforament màxim de 100 persones. Esperem rebre una comunicació oficial on es pugui verificar que el constructor adjudicat de l'obra ha estat legalment informat dels canvis en l'amfiteatre i està conforme", afegeixen.

A més de la reducció de l'aforament, els veïns també reclamen els següents punts en el projecte:

  • La limitació horària pels espectacles, pendent d'acordar, ha d'incloure el temps de recollida i desallotjament del recinte.
  • La freqüència d'utilització d'aquest espai no podrà ser en cap cas superior a la de l'espai a l'aire lliure de Sant Cugat menys utilitzat actualment, per evitar que es concentri en aquest nou espai un excés d'utilització en comparació amb els actualment existents. La utilització d'aquest espai no podrà ser en cap cas superior a 12 vegades a l'any.
  • Qualsevol canvi en la normativa d'usos haurà de ser consensuada amb els veïns i veïnes de Jardins del Vallès.
  • El Protocol d'usos s'ha aprovat en Ple Municipal un cop consensuat amb els veïns i veïnes de Jardins del Vallès.

Per aquests motius, els veïns reclamen tres mesures al consistori:

  • Que es modifiqui lleugerament el projecte d'arranjament perquè no inclogui la construcció de cap amfiteatre.
  • Que en cas que això no sigui possible (no entenem per què no és possible) ens facilitin tota la documentació relativa a la modificació del projecte d'arranjament de Jardins del Vallès i construcció d'un amfiteatre, on es pugui verificar la impossibilitat física que l'espai admeti un aforament de més de 100 persones i que aquesta modificació ha estat comunicada i acceptada pel constructor corresponent
  • Que s'acordi amb els veïns més propers, els més afectats, la redacció un protocol d'usos de la nova instal·lació musical de manera que reculli els punts prèviament mencionats.

Així, els veïns interpel·len al Síndic de Greuges perquè prengui partit en aquesta situació, i no descarten portar la qüestió a altres organismes: "Tanmateix, manifestem la nostra disposició a enviar aquesta mateixa sol·licitud a tots els organismes d'ordre superior de defensa del ciutadà", diuen.

 
Comentaris (1)
jordi mora Fa 21 dies
a l'alcaldessa si tant li agrada el soroll perquè no s'ho fa al costat del seu habitatge, jo visc al costat d'on el volen muntar i els caps de setmana és vergonyós