Sant Cugat estrena un atles que mesura l'eficiència energètica de la ciutat

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha realitzat un estudi sobre el terreny per valorar l'eficiència energètica del municipi i dotar d'eines al consistori per prendre mesures

Sant Cugat compta amb una nova eina per prendre mesures en la cerca de la millora de la sostenibilitat i l'eficiència energètica, després que l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya hagi realitzat un exhaustiu estudi sobre el terreny de Sant Cugat tenint en compte diferents variables energètiques, tèrmiques i de vegetació, que permet recollir dades i fer una radiografia de quin és l'estat de l'eficiència energètica del municipi. En aquest sentit, durant la presentació d'aquest estudi, l'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha valorat el fet que el municipi compti amb aquesta eina: "El que tenim avui són eines que els municipis necessitem per prendre decisions, que ens permeten gestionar millor el nostre territori", ha assenyalat.

A més, l'alcaldessa ha volgut destacar la voluntat del consistori de mantenir un model de ciutat sostenible per a Sant Cugat: "En termes de sostenibilitat volem continuar treballant perquè sigui reconeguda. Sant Cugat és una ciutat verda, i ho veiem positiu però hem de ser respectuosos amb aquest entorn, i per això cal un bon coneixement tècnic", ha afirmat Fortuny. En la mateixa direcció ha seguit el director de l'ICGC, Jaume Massó, que ha explicat que "La sostenibilitat urbana és un dels principals objectius de l'institut", però també ha reconegut que qui pot aprofitar aquestes dades són els ajuntaments: "L'ens local és qui hi ha de creure. Nosaltres donarem les dades, però són els ajuntaments els que han de treballar-les", ha apuntat Massó.

Presentació de l'atles d'eficiència energètica de Sant Cugat. FOTO: Ferran Mitjà

Presentació de l'atles d'eficiència energètica de Sant Cugat. FOTO: Ferran Mitjà

Les característiques de l'atles

L'eina, anomenada atles, pot consultar-se a través d'Internet, al web de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i mesura els següents aspectes: contaminació lumínica, eficiència energètica, potencial fotovoltaic i termosolar, comportament tèrmic i quantitat de vegetació del municipi. Després de recollir aquestes dades, l'ICGC ha obtingut les següents conclusions:

  • S'ha determinat com la densitat d'edificis, tramat de carrers i les cobertes són elements principals condicionants del comportament tèrmic.
  • La vegetació té un important paper regulador en el comportament tèrmic, suavitzant les temperatures. Tècnicament l'estudi de comportament tèrmic de Sant Cugat no donaria una situació d'illa de calor.
  • S'ha observat una relació evident entre pèrdues de calor en cobertes i l'època constructiva de les naus.
  • S'han identificat emissions tant de l'enllumenat públic com privat.
  • S'han detectat làmpades de vapor de mercuri o fluorescents que contenen vapor de mercuri. S'observa que els halogenurs metàl·lics tendeixen a concentrar-se en franges d'emissió lumíniques altes i de LED en el nou urbanisme.
  • S'ha determinat que al voltant d'un 30% de les cobertes estudiades presenten potencials com a mínim, adequats per energia fotovoltaica i d'un 40% en solar-tèrmica.
 
 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?