Sant Cugat rehabilitarà la masia de Can Rabella

La voluntat és que la masia de Can Rabella acabi sent un centre cívic o social de Sant Cugat

L'Ajuntament de Sant Cugat ha obert la licitació per fer actuacions urgents a la masia de Can Rabella, de propietat municipal. Ubicada a Can Mates, el primer esment documental de la masia és de l'any 1392. Can Rabella està catalogada dins del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Sant Cugat.

Així, l'Ajuntament vol tirar endavant una primera fase d'obres per garantir l'estabilitat de l'edificació, actualment desocupada i clausurada pel mal estat d’alguns elements estructurals, especialment sostres i cobertes. Amb aquesta  intervenció, es volen fer les obres urgents de consolidació dels elements actualment inestables. 

Amb l’execució d’aquestes obres, l’edifici quedarà net i en condicions d’emprendre futures obres de consolidació i restauració definitives, que permetin la seva recuperació funcional per a la ciutadania. "L’Ajuntament de Sant Cugat, propietari de l’edifici, ha resolt emprendre la recuperació de l’edifici, començant per les reformes estructurals, que en garanteixin la conservació, de cara a una futura rehabilitació", exposa el Consistori en la licitació.

Centre cívic o social

L'Ajuntament fa esment d'un possible futur ús, com a centre cívic o social, amb un programa funcional molt obert. Tot i això, encara s'haurà de definir i aquestes primeres actuacions són exclusivament per garantir el seu manteniment i estabilitat.

Així, la idea és concebre un edifici amb sales lliures on poder implantar diferents activitats. L’obertura de l’accés al pati nord permetria establir un funcionament diferencial, com a sala de conferències o exposicions. I també de l’espai del cos nord, que pot arribar a funcionar amb total independència de la resta de l’equipament, compartint el nucli de serveis.

El pressupost previst per aquesta primera fase d'obres és del voltant dels 100.000 euros.

Can Rabella

Antiga masia, el primer esment documental de la qual apareix l'any 1392, en que era coneguda com Mas Turmo i, més tard, com Mas Rubió. Al fogatge (antic cens municipal per la recaptació elaborat a partir de les llars de foc existents) de 1553 ja apareix la família Rabella, relacionada, possiblement, amb aquest mas.

Al segle XIX, les seves propietats es van parcel·lar i es van vendre a pagesos de Sant Cugat. La construcció ha estat molt refeta des del segle XIX. Està inclosa a la Carta Arqueològica de Sant Cugat com a jaciment d'època medieval.

 
Comentaris

Destaquem