Catalans o espanyols

El 21D podem segellar la història amb una victòria catalana

Parlo amb unionistes i amb independentistes i sembla que definir catalans i espanyols sigui un tabú. Depèn del que diguis et titllen de xenòfob, d'il·lús o farsant, però cal simplificar la complexitat d'aquests últims mesos per intentar entreveure la realitat.

No és qüestió de ser "bon o mal català", simplement de sincerar-se amb un mateix. Segons el meu punt de vista cap català pot sentir-se espanyol de la mateixa manera que cap francès se sent anglès o cap italià se sent grec. Els que se senten catalans i espanyols són espanyols, i em sembla molt bé que estimin Catalunya perquè probablement hi viuen, però jo també estimo França, Espanya i Itàlia, però sóc català.

Que no ens enganyin. Ciutadans del món, sí, tots ho volem, però per què des d'Espanya i no des de Catalunya? El 21D podem segellar la història amb una victòria catalana. Ens cal una llista unitària a favor de la República, una llista transversal on el respecte i la solidaritat aglutinin totes les ideologies que voldran construir Catalunya. A l'altre costat no tindrem catalans, hi tindrem espanyols que pretendran, lícitament, perpetuar el seu Regne.

Normalitzar el país implica entendre que podem ser un Estat igual de digne que qualsevol altre. Mirarem enrere per recordar els pals, els judicis, les presons i el tracte vexatori que el govern espanyol ofereix als nostres. Mirarem endavant per saber on anar i on no tornar. I finalment, quan la Vall d'Aran vulgui escollir el seu futur dins o fora de la República donarem l'última lliçó de democràcia a tots aquells que encara no entenen que les persones estem per sobre de les constitucions.

 
Comentaris

Destaquem