Colles a l'estranger

En alguna ocasió ja havíem parlat de les colles castelleres que hi ha repartides pel món. Potser les dues més conegudes són els Castellers de Lo Prado (Xile) i els Xiquets de Hangzhou (Xina)

Ambdues colles han tingut ressò mediàtic a casa nostra per sengles reportatges emesos per la televisió.

En el cas de la colla xilena, fundada l’any 2007 i apadrinada pels Castellers de Vilafranca, el model que han seguit és, mitjançant una colla castellera, construir un teixit associatiu a un barri molt marginal de Santiago de Xile. Amb seu a una escola del barri, els promotors de la idea van voler que l’activitat castellera fos un transmissor d’esperança en un barri certament difícil de la capital xilena. La seva màxima fita castellera ha estat un 3 de 7 descarregat, però probablement no és el més important de les tasques que fa la colla.

D'altra banda, el model dels Xiquets de Hangzhou és totalment diferent. Un empresari tèxtil xinès va topar durant un viatge a Europa amb una actuació castellera. Impactat per la filosofia del món casteller, l’empresari va promoure l’activitat castellera dins de les propostes socials per als treballadors de la seva colònia tèxtil perquè se sentissin més feliços. La seva primera aparició pública va ser el 2010, aprofitant la visita de la Colla Vella dels Xiquets de Valls a l’Exposició Universal de Xangai. Des d’aquell moment, els lligams entre la Colla Vella de Valls i la colla xinesa han estat intensos, i han esdevingut la colla estrangera amb millors registres castellers, amb el 3 de 8, el 4 de 8 i el 2 de 7 entre els castells més destacats.

Una altra colla amb cert ressò local a Sant Cugat són els Castellers of London. De recent creació (2015), està formada per una cinquantena de persones de diverses procedències, majoritàriament catalanes, residents a la capital britànica. Els Castellers de Sant Cugat van ser triats com a padrins d’aquesta colla, junt amb la Colla Jove Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Tarragona. L'actual cap de colla va ser un destacat membre dels gausacs, segon del primer 4 de 8 descarregat per la colla santcugatenca.

Els Castellers de París, fundats el 2015 dins l’estructura del Casal de Catalunya de París i els Xiquets de Copenhaguen, del 2013, segueixen patrons similars: catalans que resideixen en aquestes ciutats, amb gran estimació pel món casteller i que han estat membres d’alguna colla castellera de casa nostra, que volen continuar amb l’activitat castellera a les seves ciutats d’acollida.

Però això no acaba aquí. Recentment, la comissió organitzadora del Concurs de Castells del 2016 ha anunciat la presència de quatre d’aquestes colles en els actes de la Biennal que dóna aixopluc a diverses activitats castelleres a la ciutat de Tarragona. Dissabte 1 d’octubre al migdia, els Castellers of London, els Castellers de París i els Xiquets de Copenhaguen actuaran a la plaça de la Font de Tarragona, hores abans que comenci l’edició de dissabte del 26è Concurs de Castells de Tarragona. Allà hi actuaran els Xiquets de Hangzhou, que ja han assolit castells de vuit pisos.

Una gran oportunitat per intercanviar experiències amb aquestes colles que tant han de treballar per difondre el fet casteller arreu del món.


www.castellersdesantcugat.org

 
Comentaris

Destaquem