Com superar unes eleccions

Ara que ens ve, més que un cicle, un tornado electoral (eleccions andaluses, municipals, pseudoplebiscitàries i generals) he pensat que fóra bo tenir un manual bàsic de supervivència

Un manual que ens recomani com superar la previsible allau de lemes, campanyes, eslògans, debats i tertúlies sense morir en l'intent.

El més elemental és tenir un bon diccionari bàsic per poder desxifrar els girs, eufemismes i devessall de paraules buides amb què serem bombardejats i que hem d'estar preparats per descodificar.

Sense ànim de ser exhaustius, m’he permès la llicència de compilar-ne algunes que des de fa dies ja van sonant:

• Regeneració democràtica: paraules ara mateix buides. Es veu que pretenen dir que no es posarà la mà a la caixa. Com evitar-ho? Ningú n’acaba de concretar el com...

• El procés: allò que un dia ens va il·lusionar, allò que un dia ens va unir, però que ara, malauradament, tothom anomena i ningú sap on para...

• Decidir-ho tot: Tallafocs per evitar mullar-se en el dret a decidir. No decidim si estem a favor del dret a decidir perquè ho volem decidir tot (??).

• Revolució democràtica: segons alguns partits d’esquerra és que els votin a ells.

• Casta: es veu que és la pesta i que te n’has d’allunyar. Però sincerament, veig que aquells als quals els horroritza comencen a tenir tics massa calcats.

• Participació ciutadana: És l’home dels nassos de la nova política. El dia 31 tothom el cita però encara ningú l’ha trobat. No perdem l’esperança.

• Desafecció política o distància amb l’electorat: Que estem farts, vaja! Que estem farts de paraules buides, de promeses incomplertes i de perdre l’autèntica vocació de servei de bé comú que hauria de guiar l’acció de qualsevol representant.

Recomanació final als candidats i candidates: si voleu connectar amb la gent parleu 1) del que parla la gent i 2) com parla la gent. I nosaltres parlem d’escoles bressol, de gent gran, de beques, de graus, de l’encariment de tot, de tenir feina, de tenir un futur i una mica d’il·lusió, coi!

Bona sort a tots/es!

Seguiu @vanesahernandez a Twitter.

 
Comentaris

Destaquem