Històries de Cuba

Vivien a una Cuba que va veure el ferrocarril abans que Catalunya, i on diversos bancs finançaven l'activitat econòmica

El 1795, en Joan Puig no va tenir sort: el seu vaixell va ser pres per corsaris anglesos. En canvi, el 10 d'agost del 1859 l'esclau Juan Batista potser en va tenir. O no. El seu amo el va vendre. Potser el nou amo el tractaria bé. O potser l'assotaria, com indicava el manual de càstigs. En tot cas, sempre podria intentar esdevenir cimarrón, és a dir, esclau fugit. El perseguirien, però. En fi, fins 27 anys després no podria assolir legalment la llibertat. En Juan Batista potser va fugir del seu amo i es va afegir a les tropes que lluitaven per la independència des del 1868. Potser al costat de Maceo, Gómez o Martí. Potser va conèixer la Tomasa Carabal, que el 1885 tenia 54 anys i l'havien dut des d'Àfrica. Per aquelles dates, el moreno Cecilio i el pardo Hipólito van obtenir la llibertat. Eren "libres de color".

Vivien a una Cuba que va veure el ferrocarril abans que Catalunya, i on diversos bancs finançaven l'activitat econòmica. Una terra que va viure la revolta de la República en Armas, i l'horror de la repressió de Weyler. Una terra on molts catalans van trobar fortuna, però també, molts, el fracàs; però on, fos com fos, la presència catalana va tenir un impacte encara ben viu. Una terra que va inspirar l'estelada com a ensenya de lluita política.

Totes aquestes històries les podreu descobrir a l'exposició que s'inaugurarà el 28 de novembre al Museu del Monestir: Cuba 1898. De colònia a Nova República. Més de seixanta documents i peces us permetran descobrir en Joan, en Juan, la Tomasa, en Cecilio, l'Hipólito i altres personatges que ens hi expliquen la seva història. D'èxit o de fracàs, però sempre heroica.

 
Comentaris

Destaquem