La memòria històrica a Sant Cugat (i 3)

Segur que la situació social i política del moment fomentava grans desigualtats i injustícies i que l'odi era molt profund

Tot preparant els dos articles anteriors sobre els alcaldes franquistes a Sant Cugat, vaig anar a parar a la pàgina de Sant Cugat de la Viquipèdia i tot donant-li una ullada, em vaig quedar aturat en el capítol dels Santcugatents destacats, concretament en tres noms:

  • Ramon Mas i Colomer (1903-1995), polític i líder rabassaire.
  • Tomàs Fàbregas Valls (1904-1969), polític i membre del Comitè Central de Milícies Antifeixistes.
  • Magí Bartralot Auladell (1892-1980), rabassaire, polític i alcalde.

En Ramon Mas era fill de rabassaires, amb una extensa cultura i coneixement que el van convertir en una persona de referència i gran expert de la pagesia catalana.Torna a Sant Cugat el 1969 on participa en la vida del poble. Recordo les seves llargues vetllades (a vegades esgotadores!) on gaudíem de les seves experiències i ens animava en la lluita democràtica.

En Magí Bartralot; un altre rabassaire. Llegint la seva biografia a partir del treball de l'historiador José F. Mota, es veu una persona molt activa, implicada i coherent que va esdevenir alcalde a l'inici de la guerra. Però jo li veig una gran taca en el seu historial; la seva pertinència durant uns mesos al Comitè de Milícies Antifeixistes de Sant Cugat.

En poques paraules, eren les famoses milícies que detenien a tota aquella gent sospitosa de ser de dretes o clericals, eren jutjats (o no) i afusellats en qualsevol revolt de carretera. Trist passatge de la nostra història que no podem tampoc oblidar. I en Magí Bartralot té una plaça a Sant Cugat. Tampoc sé si se la mereix o no, però el que no podem fer és emprar dues vares de mesurar.

Finalment en Tomàs Fàbregas. Per Sant Cugat s'han explicat coses d'ell, situacions tremendes, però com que la transmissió oral tergiversa i la memòria falla, millor deixar-ho estar aquí.

Ignoro el motiu pel qual se'l considera un polític, però sí que és cert que va ser membre destacat del Comitè Central de Milícies Antifeixistes i delegat de les Patrulles de Control. És a dir, era el responsable màxim de totes les milícies que circulaven pels carrers de Catalunya cercant suposats "feixistes". Home dur i implacable que no va arribar a aquesta posició per casualitat. No sé quins mèrits li reconeixen les persones que l'han proposat com a destacat a la Viquipèdia. Segur que els deu tenir encara que a mi em costen de veure.

Voldria entendre els motius perquè tant en Magí com, sobretot, en Tomàs varen prendre part en aquesta misèria humana. Segur que la situació social i política del moment fomentava grans desigualtats i injustícies i que l'odi era molt profund. I que el cop d'estat del Franco va despertar tot això que estava latent i que la Generalitat no va poder aturar.

De la mateixa manera com demanava respecte, honor i comprensió pels alcaldes franquistes, també ho hauria de fer ara per a ells i les seves famílies. I passar full.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem