Montessori, sí o no?

M'interessa com treballen l'autonomia, com cada alumne és responsable del seu dia a dia sense ordres, ni consignes, si no voluntàriament

M'agraden molt els principis Montessori, una pedagogia creada en temps de guerra que abandera la pau, on el nen és el protagonista del seu propi aprenentatge, que fomenta el respecte entre les persones, on els més grans i els més petits interactuen aprenent els uns dels altres, on es fomenta el fet d'aprendre a aprendre, la curiositat i l'interès del nen pel món que l'envolta. Un entorn seré, tranquil, estimulador ple de materials naturals que permeten al nen i nena lliurement partir del seu nivell i anar avançant en les diferents àrees segons interessos i punt de partida.

M'interessa com treballen l'autonomia, com cada alumne és responsable del seu dia a dia, tenint cura del seu abric i sabates, com paren taula, com recullen l'ambient, com tenen cura de l'ordre i la neteja dels espais, sense ordres, ni consignes, si no voluntàriament, formant part del concepte de respecte cap a l'entorn i els companys de Montessori.

Que no m'agrada de Montessori? La conciliació familiar, el poc compatibles que són els horaris amb els horaris de treball dels pares. Que els nens acabin l'escola a les 15, fa que poques famílies puguin optar per aquest tipus d'escola. 

Com a mestra, trobo a faltar estones més dirigides, on la mestra guia l'aprenentatge d'una manera més directe. Com a psicopedagoga em falta la cohesió de grup, i en especial de grup d'iguals, que alguns nens i nenes necessiten necessàriament per a formar-se com a persones. M'explico, un germà petit necessita viure l'experiència entre iguals per deixar de ser el petit de tot arreu i tenir la possibilitat de ser tractat en igualtat de condicions en un ambient. Amb Montessori cab la possibilitat que aquest germà petit s'apropi als grans per tornar a exercir el rol de petit.

Com tot cal passar-ho pel colador propi, veure quina realitat tens al teu dia a dia i com en pots treure profit d'aquest mètode d'aprenentatge que fa tants i tants anys que perdura, amb seguidors tan fidels.

Al Sol Solet, optem per respectar el ritme dels nostres alumnes, i oferim setmanalment tallers tipus Montessori relacionades amb les àrees que treballa aquest mètode. Fomentem l'autonomia personal i la cooperació en grup. Treballem el respecte pel mateix nen i pels altres, respectant els seus ritmes d'aprenentatge.

Tots tenim cura de l'entorn, amb ordre i neteja col·laborativa, i ens agrada que a estones, els nens siguin els protagonistes del seu aprenentatge, i els mestres posar-nos en el paper d'un guia atent que possibilita els aprenentatges posant-los a l'abast tot el que és necessari per aprendre i créixer com a personetes.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem