Museu del còmic

Aviat si ens aturem al número 1 de la Plaça Pep Ventura, ens trobarem amb el primer museu del còmic de Sant Cugat

El còmic es considera un producte cultural de la modernitat industrial i política occidental que va sorgir en paral·lel a l'evolució de la premsa com a primer mitjà de comunicació. Però el seu punt de partida es troba entre l'aparició de la impressió i de la litografia.

Cap a finals del segle XIX tant a Europa com als Estats Units, els periòdics recorrerien a diferents incentius per tal d'atraure el nombre més gran de lectors i, per tant, controlar el mercat. La modernització dels sistemes d'impressió als Estats Units va permetre que a partir de 1893 s'inclogués una pàgina en color en els suplements dominicals. Les sèries germinals van ser Hogan's Alley de Outcault, protagonitzada per The Yellow Kid, The Katzenjammer Kids de Rudolph Dirks, i Happy Hooligan de Frederick Burr Opper. Van ser aquests els que van llançar les bases del còmic actual, amb les seqüències d'imatges consecutives per articular un relat, la permanència d'un o més personatges al llarg de la sèrie i la integració del text a la imatge, amb els globus de diàleg.

L'edat d'or del còmic va tenir lloc a mitjans del segle XX. És en aquest moment quan el còmic experimenta una ràpida expansió internacional, diversificant-se àmpliament el gènere.

En l'actualitat disposem d'un riquíssim fons de còmics, còmics, novel·les gràfiques o manga, que són una mostra de la gran versatilitat del gènere.

Per què explico tot això? Perquè aviat si ens aturem al número 1 de la Plaça Pep Ventura, ens trobarem amb el primer museu del còmic de Sant Cugat.

Sota d'aquesta màscara hi ha més que carn i ossos: sota aquesta màscara hi ha una idea ... I les idees són a prova de bales. (V de Vendetta).

 
Comentaris

Destaquem