Periodistes increpats

Un exemple d’oposició seria la protesta dels treballadors de TVE pel tractament de les notícies relacionades amb l’1 d’octubre als informatius, que va ser qualificat de “vergonyós”

A la concentració espanyolista del passat dilluns 6 de novembre, la premsa del TOT Sant Cugat va ser intimidada i, juntament amb TV3, va rebre crits acusant-los de manipulació. Aquestes increpacions als mitjans han estat molt freqüents en les manifestacions dels darrers dos mesos, tant per part d’alguns unionistes com també d’alguns independentistes.

Crec que acusar els mitjans de manipulació és incoherent, ja que el periodisme, per definició, inclou, exclou i jerarquitza els esdeveniments que passen en el món. El periodisme és interpretatiu, i la interpretació comporta manipulació en el bon sentit de la paraula. Una altra cosa ben diferent és tergiversar que, segons l’Institut d’Estudis Catalans, significa “contar o reportar fets o paraules deformant-los intencionadament”, i això sí que hi ha mitjans que – desafortunadament – ho fan.

En qualsevol cas, els periodistes que cobreixen actes estan allà fent la seva feina i poden estar d’acord o no amb el tractament que en fan els mitjans corresponents. Un exemple d’oposició seria la protesta dels treballadors de TVE pel tractament de les notícies relacionades amb l’1 d’octubre als informatius, que va ser qualificat de “vergonyós”.

Si exigim certa objectivitat als mitjans, el millor que podem fer com a ciutadans és deixar fer la feina als periodistes lliurement, perquè tenim el dret a ser informats, i només el podem garantir si respectem el seu exercici. Sempre hi ha altres maneres de manifestar el desacord que tenim amb, en aquest cas, el tractament d’un tema en un mitjà, que no contemplen les agressions, ni físiques ni verbals, i que legitima molt més les nostres queixes.  

 
Comentaris

Destaquem